Gaja Brewiak
Przystawka:
Filipiński przysmak, czyli daktyle w boczku na sałacie z salsą z mango
(czas przygotowania: 25 minut + pieczenie daktyli w piekarniku ok. 15-20 minut)
Składniki:
· 20 daktyli (bez pestek)
- 20 cienkich plasterków boczku
- szczypta mielonej papryki
- 20 wykałaczek namoczonych wcześniej w wodzie
Salsa z mango:
· 4 obrane miękkie mango (okrojona część bez pestek)
- pół szklanki soku z limonki
- 2-3 łyżeczki miodu (w zależności od tego, czy mango jest dojrzałe)
- 4 łyżki oliwy (najlepiej z pestek winogron, olej sezamowy lub oliwa z migdałów)
- kilka szalotek (posiekanych na drobno)
- 3-4 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 2 łyżeczki słodkiego sosu chili (w zależności od upodobań)
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 12-15 listków umytej sałaty
Sposób przygotowania:
Suszone daktyle myjemy i w razie potrzeby drylujemy. Jeżeli są bardzo suche można je włożyć do przegotowanej i ostudzonej wody (ok. 30 minut).
Plasterki boczku kroimy na cienkie paseczki, oprószamy mieloną papryką. Daktyle zawijamy szczelnie w paski boczku i spinamy wykałaczką, by podczas pieczenia się nie rozwinęły. Pieczemy na blaszce wyłożonej folią aluminiową ok. 15 minut (piekarnik powinien być wcześniej rozgrzany do około 180-200 stopni).
Salsa z mango: obrane mango kroimy w kostkę średniej wielkości, drobno siekamy szalotkę i kolendrę. Mieszamy oliwę, sok z limonki, miód i sos z chili, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie dodajemy szalotkę i przygotowanym sosem polewamy pokrojone mango ułożone na liściach sałaty. Całość posypujemy kolendrą i na wierzchu układamy zawijaski z boczkiem.
Danie główne:
Nutka Azji, czyli orzechowy kurczak z ryżem, warzywami i pikantną surówką z ogórka
(Czas przygotowania: 40 minut + marynowanie i pieczenie kurczaka)
Orzechowy kurczak z sosem
Składniki:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
Marynata do kurczaka:
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 2-3 łyżki miodu lub syropu klonowego (ma bardziej wyrazisty smak)
- 2 łyżeczki kurkumy
- 3-4 łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
- 3-4 łyżeczki mielonej kolendry
- 2-3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru (3-4 cm) starty na tarce z drobnymi oczkami
- sok z dwóch limonek
- 2 łyżki oleju sezamowego
Sos:
- 10 łyżek masła z orzeszków ziemnych z kawałkami orzechów (jeżeli masło jest „gładkie”, dodajemy dodatkowo garstkę niesolonych fistaszków)
- 3 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 300 ml mleczka kokosowego
- 4 łyżeczki brązowego cukru
- sok z jednej limonki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego (może być bez)
- garść posiekanej natki kolendry
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka myjemy i osuszone tniemy w długie, cienkie paseczki. Mieszamy wszystkie składniki marynaty do kurczaka i marynujemy co najmniej 2 godziny w woreczku strunowym. Najlepszy efekt uzyskamy po marynowaniu całą noc.
Wszystkie składniki sosu bez świeżej kolendry mieszamy i powoli podgrzewamy w rondelku. Jeżeli sos jest za gęsty, można dodać pół szklanki lub całą szklankę wody.
Zamarynowane kawałki kurczaka nadziewamy na patyczki bambusowe (lub do szaszłyków), tak aby powstał „wężyk”. Patyczki najlepiej namoczyć wcześniej w wodzie około 30 minut – mamy wtedy pewność, że się nie zapalą. Kurczaka pieczemy na patelni grillowej lub w piekarniku.
Szaszłyki serwujemy z sosem posypanym kolendrą i ryżem. Ewentualnie podajemy sos w małej oddzielnej miseczce obok kurczaka posypanego kolendrą.
Duszone warzywa
(czas przygotowania: około 20 – 30 minut)
Składniki:
- cukinia, cebula, brokuły, czerwona papryka
- ząbek czosnku
- 4 łyżki sosu teriyaki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki wytrawnego sherry (lub innego wina)
- 2 łyżki uprażonych nasion sezamu
- szczypta czarnego mielonego pieprzu
Sposób przygotowania:
Warzywa kroimy na małe kawałki: cukinie w plastry, brokuły dzielimy na małe „kwiatki”, cebulę w piórka, paprykę w grubą kostkę. Cebulę i drobno posiekany czosnek smażymy na oleju przez około 5 minut. Następnie dodajemy cukinię, brokuły i pozostałe warzywa. Wlewamy sos sojowy i teriyaki, dodajemy uprażone wcześniej nasiona sezamu. Na koniec doprawiamy sherry, solą i pieprzem.
Pikantna surówka z ogórka
(Czas przygotowania: 20 minut)
Składniki:
- 2-3 długie ogórki
Sos:
- świeży imbir (rozmiar małego palca, starty na tarce z drobnymi oczkami, np. do parmezanu)
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- sok z 1-2 limonek
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Przybranie:
- posiekana świeża kolendra
- drobno posiekana papryczka chili (najlepiej świeża)
Sposób przygotowania:
Obieramy ogórka, tak aby po boku zostały paski zielonej skórki i tniemy na długie i cienkie paski wzdłuż. Najlepiej korzystać przy tym z obieraczki do warzyw lub do krojenia sera. Układamy fantazyjnie na półmisku tworząc fale i zawijasy.
Mieszamy wszystkie składniki sosu i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Ogórki polewamy sosem tuż przed podaniem – w przeciwnym razie ogórki zwiędną. Na koniec posypujemy surówkę drobno posiekaną papryczką chili i kolendrą.
Deser:
Orientalne tiramisu
(Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie, co najmniej 3 godziny)
Składniki:
- 3 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- 500g mascarpone
- 500 ml śmietanki 36%
- biszkopt lub podłużne biszkopty (najlepiej „kocie języczki”)
- 1,5 szklanki mocnej kawy z dodatkiem rumu lub brandy
- łyżeczka sproszkowanej, zielonej herbaty do dekoracji
- kilka kostek gorzkiej czekolady do dekoracji
- kilka kropli fioletowego syropu z ube yam (filipińskie, słodkie ziemniaki)
Sposób przygotowania:
Polecam miksowanie żółtek i cukru na parze. Świetnie rozpuszcza kryształki cukru, dzięki temu nie są wyczuwalne w smaku. Zaparzamy kawę z dodatkiem rumu lub brandy i studzimy.
Jajka wyparzamy. Żółtka z cukrem ubijamy na puszysty kremie (najlepiej na parze), aż masa stanie się gładka i prawie biała. Następnie dodajemy mascarpone i dalej mieszamy. Jeżeli masa jest za gęsta, w osobnej misce ubijamy śmietanę i delikatnie mieszamy ją z przygotowaną masą z żółtek, cukru i sera.
Dzielimy masę na 3 równe części. Do jednej części dodajemy łyżeczkę zielonej, sproszkowanej herbaty, do drugiej można dodać syrop z ube yam (filipińskie słodkie ziemniaki) i wszystko dokładnie mieszamy. Tiramisu można również zrobić z 2 rodzajów kremu.
W pucharkach układamy na dnie namoczone w kawie z alkoholem ciastka, przekładamy pierwszą warstwą kremu (fioletowym) i biszkoptami z kawą na zmianę. Najlepiej wygląda kombinacja: na spodzie fioletowa, potem zielona i na górze biała. Całość chłodzimy przez kilka godzin. Przed podaniem można udekorować zieloną herbatą i wiórkami gorzkiej czekolady.
Autor: TVN