Sposób przygotowania:
- Połam herbatniki i włóż do miski lub naczynia malaksera, dodaj masło oraz 1 łyżkę nutelli i miksuj, aż mieszanina zacznie się zbijać w grudki. Dodaj 25g prażonych orzechów laskowych i zmiksuj pulsacyjnie na masę o konsystencji mokrego piasku. Przełóż ją do tortownicy (22 lub 23cm) i ugnieć dłonią albo wypukłą stroną łyżki.
- Wstaw formę do lodówki i przygotuj masę na sernik. Utrzyj twaróg z cukrem pudrem, aż będzie gładki, starannie wygarnij nutellę ze słoika, dodaj do twarogu i ucieraj, aż się połączą. Wyjmij tortownicę z lodówki.
- Przełóż do niej delikatnie twarogowo−czekoladową masę i wygładź powierzchnię. Posyp ją pozostałymi siekanymi orzechami laskowymi i wstaw do lodówki przynajmniej na 4 godziny albo na całą noc.
- Podawaj sernik na zimno, prosto z lodówki. Otwórz tortownicę i krój sernik leżący na dnie foremki przed samym podaniem.
- Zanurz ostry nóż w zimnej wodzie przed ukrojeniem kolejnej porcji. Nie przejmuj się, jeśli sernik w całości wyda Ci się beznadziejnie płaski − po przekrojeniu objawia się jego czekoladowa głębia.
podziel się: