Sposób przygotowania:
Beza
- Do misy miksera wlewamy białka i ubijamy na pianę.
- Stopniowo dodajemy cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie i długo miksując.
- Gdy dodamy całą iloć cukru ubijamy przez około 3 minuty, aby piana się ustabilizowała.
- Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet.
- Ubijamy jeszcze przez minutę.
- Pianę wykładamy dużą łyżką na okrąg narysowany na papierze do pieczenia.
- Masę delikatnie rozsmarowujemy i podnościmy szpatułką boki.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 120°C przez 30 minut.
- Następnie zmniejszamy temperaturę do 100°C stopni i pieczemy bezę przez minimum 3 godziny.
Krem
- Do misy miksera wkładamy mascarpone i miksujemy przez około pół minuty.
- Wlewamy śmietankę i dalej ubijać przez około 1-2 minuty, do czasu aż masa zgęstnieje.
- Pod koniec miksowania dodajemy orzechy i krem czekoladowy
- Miksujemy jeszcze przez 1 minutę.
- Krem wykładamy delikatnie na bezę i wstawiamy do lodówki.
podziel się: