Cukier bez rzeźby Tomasza Wojdy (Warszawa)

Cukier bez rzeźby
Cukier bez rzeźby

Sposób przygotowania:

Beza

  • Do misy miksera wlewamy białka i ubijamy na pianę.
  • Stopniowo dodajemy cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie i długo miksując.
  • Gdy dodamy całą iloć cukru ubijamy przez około 3 minuty, aby piana się ustabilizowała.
  • Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet.
  • Ubijamy jeszcze przez minutę.
  • Pianę wykładamy dużą łyżką na okrąg narysowany na papierze do pieczenia.
  • Masę delikatnie rozsmarowujemy i podnościmy szpatułką boki.
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 120°C przez 30 minut.
  • Następnie zmniejszamy temperaturę do 100°C stopni i pieczemy bezę przez minimum 3 godziny.

Krem

  • Do misy miksera wkładamy mascarpone i miksujemy przez około pół minuty.
  • Wlewamy śmietankę i dalej ubijać przez około 1-2 minuty, do czasu aż masa zgęstnieje.
  • Pod koniec miksowania dodajemy orzechy i krem czekoladowy
  • Miksujemy jeszcze przez 1 minutę.
  • Krem wykładamy delikatnie na bezę i wstawiamy do lodówki.
podziel się:

Pozostałe wiadomości