Przystawka
Chłodnik litewski z rakami
2 botwinki
20 dag sznyclówki cielęcej
16 raków
natka kopru
natka pietruszki
szczypior
świeży ogórek
400 ml kefiru
400 ml jogurtu
400 ml śmietany 22%
kostka bulionowa
czosnek
kolendra
gorczyca
Wrzucamy łodygi botwinki na 3 minuty do wrzącej wody i skrapiamy cytryną. Buraki gotujemy przez 15 minut, a następnie kroimy.
Zalewa chłodnikowa: 400 ml kefiru, śmietany i jogurtu naturalnego. Siekamy czosnek, dodajemy pokrojoną rzodkiewkę i ogórka. Na dwie godziny przed podaniem dodajemy posiekany szczypior i koperek.
Cielęcinę gotujemy w bulionie warzywnym.
Raki: mięso ze zmielonymi ziarnami kolendry i gorczycy podsmażamy 2/3 minuty.
Danie główne
Gicz cielęca z grzybowym kaszotto
2 gicze cielęce
2 marchewki
cebula
2 kostki bulionu
2 ząbki czosnku
mąka
1/4 kostki masła
oliwa z oliwek
150 ml wina wytrawnego białego
natka pietruszki
skórka z połowy cytryny
Kaszotto grzybowe
gruby pęczak
bulion warzywny (2 kostki)
białe wino
natka pietruszki
czosnek
3/4 kostki masła fińskiego
oliwa z oliwek
grzyby: prawdziwki, podgrzybki, kurki
sól
pieprz
Przygotowanie giczy cielęcej:
Oddzielamy mięso od kości, kroimy na duże kawałki, obtaczamy w mące i razem z kością wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek i z dodatkiem masła fińskiego. Następnie dolewamy 150 ml białego wytrawnego wina i po odparowaniu dodajemy stopniowo bulion warzywny (najlepiej z dwóch kostek). Dusimy na małym ogniu przez 2 godziny bez przykrycia. Po godzinie dodajemy 2 pokrojone marchwie i cebulę. Na koniec dodajemy startą skórkę z połówki cytryny, 2 posiekane ząbki czosnku i natkę pietruszki. Pozostawiamy całość na ogniu jeszcze przez 15 minut.
Przygotowanie grzybowego kaszotto:
Myjemy pęczak, odsączamy i prażymy na oliwie z masłem około 20 minut, cały czas mieszając. Dolewamy 150 ml białego wytrawnego wina i po odparowaniu stopniowo dolewamy pół litra bulionu warzywnego. Grzyby podsmażamy z cebulą. Na koniec wszystko mieszamy.
Deser
Piernik z polewą
3 szklanki mąki
1 szklanka miodu
1 szklanka cukru
1 szklanka śmietany 22%
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
cynamon
imbir
goździki
bakalie wg uznania: skórka pomarańczowa, rodzynki, orzechy laskowe i włoskie
Ucieramy miód z cukrem przez 10 min. Dokładnie mieszamy jajko, cynamon, goździki, sodę oczyszczoną, śmietanę, mąkę, pokrojone orzechy włoskie, laskowe i skórki pomarańczowe.
Piekarnik rozgrzewamy do 200° C. Otrzymane ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę i 20 minut.
Polewa
2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 laska wanilii
30 g kakao
1 łyżka masła
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i podgrzewamy. Na koniec otrzymaną polewą polewamy gotowe ciasto.
Autor: TVN