Dorsz - Sposób przygotowania:
- Kawałki dorsza obtaczamy w mące i lekko doprawiamy pieprzem cytrynowym Rybę obsmażamy krótko po obu stronach Następnie pieczemy przykryte folią, z plastrami cytryny, w temperaturze 160°C przez 10 minut
Sos krewetkowy - Sposób przygotowania:
- Krewetki podsmażamy na oliwie z drobno posiekanymi szalotkami
- Dodajemy masło, sól, pieprz, sok z pomarańczy oraz białe wino
Gnocchi - Sposób przygotowania:
- Osoloną wodę gotujemy w dużym garnku
- Ziemniaki myjemy, ale nie obieramy
- Gotujemy przez około 35-45 minut, do czasu aż będą miękkie
- Ziemniaki odcedzamy i jeszcze gorące obieramy
- Natychmiast przepuszczamy przez prasę do ziemniaków lub mielimy w maszynce do mięsa.
- Masę wykładamy na stolnicę, dodajemy sól, pieprz, koper i przesianą mąkę
- W masie robimy dołek i wlewamy do środka jajko
- Zagarniając wszystkie składniki do środka, szybko je łączymy w jednolitą masę, po czym tworzymy z niej kulę, nie wyrabiając jej
- Rolujemy wałeczki o średnicy ok. 1,5-2 cm
- Kroimy w poprzek na kawałki o gubości 1-1,5 cm
- Gotujemy partiami
- Wyjmujemy z wody łyżką cedzakową, gdy tylko wypłyną na powierzchnię
Sałatka - Sposób przygotowania:
- Fenkuły tniemy w płatki.
- Wyciskamy sos z pomarańczy, dodajemy oliwę, sól, pieprz i miód
Przygotowanie całości:
- Rybę dusimy chwilę w sosie krewetkowym
- Dodajemy odrobinę koperku i pietruszki.
- Gnocchi lekko podsmażamy na maślę, tak aby się zarumieniły
- Podajemy z sałatką
podziel się: