Cała naprzód w morski gaj Pauliny Czajkowskiej (Trójmiasto)

Cała naprzód
Cała naprzód

Dorsz - Sposób przygotowania:

  • Kawałki dorsza obtaczamy w mące i lekko doprawiamy pieprzem cytrynowym Rybę obsmażamy krótko po obu stronach Następnie pieczemy przykryte folią, z plastrami cytryny, w temperaturze 160°C przez 10 minut

Sos krewetkowy - Sposób przygotowania:

  • Krewetki podsmażamy na oliwie z drobno posiekanymi szalotkami
  • Dodajemy masło, sól, pieprz, sok z pomarańczy oraz białe wino

Gnocchi - Sposób przygotowania:

  • Osoloną wodę gotujemy w dużym garnku
  • Ziemniaki myjemy, ale nie obieramy
  • Gotujemy przez około 35-45 minut, do czasu aż będą miękkie
  • Ziemniaki odcedzamy i jeszcze gorące obieramy
  • Natychmiast przepuszczamy przez prasę do ziemniaków lub mielimy w maszynce do mięsa.
  • Masę wykładamy na stolnicę, dodajemy sól, pieprz, koper i przesianą mąkę
  • W masie robimy dołek i wlewamy do środka jajko
  • Zagarniając wszystkie składniki do środka, szybko je łączymy w jednolitą masę, po czym tworzymy z niej kulę, nie wyrabiając jej
  • Rolujemy wałeczki o średnicy ok. 1,5-2 cm
  • Kroimy w poprzek na kawałki o gubości 1-1,5 cm
  • Gotujemy partiami
  • Wyjmujemy z wody łyżką cedzakową, gdy tylko wypłyną na powierzchnię

Sałatka - Sposób przygotowania:

  • Fenkuły tniemy w płatki.
  • Wyciskamy sos z pomarańczy, dodajemy oliwę, sól, pieprz i miód

Przygotowanie całości:

  • Rybę dusimy chwilę w sosie krewetkowym
  • Dodajemy odrobinę koperku i pietruszki.
  • Gnocchi lekko podsmażamy na maślę, tak aby się zarumieniły
  • Podajemy z sałatką
podziel się:

Pozostałe wiadomości