Bruschetty, steki z krewetkami i czekoladowe fondue-kuchnia kanadyjska fotografki

Bruschetty, steki z krewetkami i czekoladowe fondue-kuchnia kanadyjska fotografki
Bruschetty, steki z krewetkami i czekoladowe fondue-kuchnia kanadyjska fotografki

KAMILA GOLONKA

Przystawka

Balsamiczne bruschetty

Składniki:

  • kubek świeżych liści bazylii
    • 1 kg pomidorów
      • 4 łyżki oliwy
        • 1 duże mango
          • 1 kulka sera mozzarella
            • garść czarnych oliwek
              • sól, pieprz, oregano
                • gęsty ocet balsamiczny
                  • ciabatta lub bagietka
                    • masło

                      Sposób przygotowania:

                      Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Bagietkę kroimy na kromki i delikatnie smarujemy masłem. Wstawiamy je do piekarnika na ok. 12 minut, aż kromki się zarumienią. W tym czasie kroimy na małe kawałki pomidory, obrane mango i mozzarellę. Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski. Mieszamy je z liśćmi bazylii, następnie dodajemy oliwki. Wlewamy oliwę, dodajemy dużą szczyptę soli, pieprzu i oregano. Na koniec jeszcze raz mieszamy. Gotowe tosty układamy na talerzu. Na wierzch kładziemy łyżkę farszu. Na koniec bruschetty polewamy gęstym octem balsamicznym i oliwą.

                      Balsamiczne bruschetty
                      Balsamiczne bruschetty

                      Danie główneSteki z krewetkami

                      Składniki:

                      • 4 grube kotlety wołowe
                        • 0,25 kubka syropu klonowego
                          • 3 ząbki posiekanego czosnku
                            • szczypka soli i pieprzu

                              Sposób przygotowania:

                              Kotlety zalewamy syropem klonowym wymieszanym z czosnkiem, solą i pieprzem. Odstawiamy do marynowania na 12 godzin.Tygrysie krewetki

                              Składniki:

                              • 16 dużych świeżych krewetek tygrysich
                                • 200 g masła
                                  • 8 posiekanych ząbków czosnku

                                    Sposób przygotowania:

                                    Krewetki delikatnie myjemy, następnie obieramy pozostawiając ogonki. Układamy je w misce, mieszamy z masłem i czosnkiem. Całość przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki.

                                    Dodatki do dania głównego:

                                    Ziemniaki

                                    • 4 średnie jamsy
                                      • 3 łyżki margaryny
                                        • 1 łyżka brązowego cukru
                                          • 1 duża szczypta cynamonu

                                            Sposób przygotowania:

                                            Jamsy obieramy ze skórki, kroimy w kostki. Gotujemy przez około 30 minut, po czym odcedzamy. Dodajemy do nich margarynę, cukier i cynamon. Całość mieszamy i wykładamy na talerz.Warzywa

                                            • 8 małych marchewek z łodygami
                                              • 1 czerwona papryka
                                                • 2 średnie czerwone cebule
                                                  • 8 małych szparagów
                                                    • 5 łyżek oliwy
                                                      • masło
                                                        • sól, pieprz, oregano

                                                          Sposób przygotowania:

                                                          Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 240 stopni. Paprykę i cebulkę kroimy w plastry. Wszystkie warzywa mieszamy, dodajemy oliwę, szczyptę soli, pieprzu i oregano. Warzywa wkładamy do piekarnika na 40-45 min. W połowie pieczenia odwracamy je na drugą stronę. Patelnię grillową mocno rozgrzewamy. W zależności od tego jakie mięso lubimy, steki smażymy odpowiednio długo:

                                                          • krwiste: około 3-5 minut z każdej strony
                                                            • średnio wysmażone: około 5-8 minut z każdej strony
                                                              • wysmażone: około 8-10 minut z każdej strony

                                                                Krewetki smażymy przez około 5 minut na tej samej patelni, na której smażyliśmy mięso.Na talerz wykładamy warzywa i mięso. Na wierzch steku kładziemy krewetki.

                                                                Steki z krewetkami
                                                                Steki z krewetkami

                                                                Deser

                                                                Czekoladowe fondue

                                                                • 1 kg gorzkiej czekolady
                                                                  • szczypta soli
                                                                    • pól kubka bitej śmietany

                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                      W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy bitą śmietanę i sól. Masę czekoladową wlewamy do naczynia na fondue. Podajemy z truskawkami, bananami, malinami i jeżynami.

                                                                      Czekoladowe fondue
                                                                      Czekoladowe fondue

                                                                      Autor: TVN

                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                      Pizzaiolo Valerio Valle zdradził sekretny przepis na idealną pizzę!

                                                                      Pizzaiolo Valerio Valle zdradził sekretny przepis na idealną pizzę!

                                                                      Niezwykłe Stany Prokopa: Motocyklowa Ewangelia - Jezusowi Żołnierze z Denver

                                                                      Niezwykłe Stany Prokopa: Motocyklowa Ewangelia - Jezusowi Żołnierze z Denver

                                                                      Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                                      Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                                      Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                                      Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                                      Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                                      Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                                      Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                      Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!