KAMILA GOLONKA
Przystawka
Balsamiczne bruschetty
Składniki:
- kubek świeżych liści bazylii
- 1 kg pomidorów
- 4 łyżki oliwy
- 1 duże mango
- 1 kulka sera mozzarella
- garść czarnych oliwek
- sól, pieprz, oregano
- gęsty ocet balsamiczny
- ciabatta lub bagietka
- masło
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Bagietkę kroimy na kromki i delikatnie smarujemy masłem. Wstawiamy je do piekarnika na ok. 12 minut, aż kromki się zarumienią. W tym czasie kroimy na małe kawałki pomidory, obrane mango i mozzarellę. Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski. Mieszamy je z liśćmi bazylii, następnie dodajemy oliwki. Wlewamy oliwę, dodajemy dużą szczyptę soli, pieprzu i oregano. Na koniec jeszcze raz mieszamy. Gotowe tosty układamy na talerzu. Na wierzch kładziemy łyżkę farszu. Na koniec bruschetty polewamy gęstym octem balsamicznym i oliwą.
Danie główneSteki z krewetkami
Składniki:
- 4 grube kotlety wołowe
- 0,25 kubka syropu klonowego
- 3 ząbki posiekanego czosnku
- szczypka soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
Kotlety zalewamy syropem klonowym wymieszanym z czosnkiem, solą i pieprzem. Odstawiamy do marynowania na 12 godzin.Tygrysie krewetki
Składniki:
- 16 dużych świeżych krewetek tygrysich
- 200 g masła
- 8 posiekanych ząbków czosnku
Sposób przygotowania:
Krewetki delikatnie myjemy, następnie obieramy pozostawiając ogonki. Układamy je w misce, mieszamy z masłem i czosnkiem. Całość przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki.
Dodatki do dania głównego:
Ziemniaki
- 4 średnie jamsy
- 3 łyżki margaryny
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 duża szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
Jamsy obieramy ze skórki, kroimy w kostki. Gotujemy przez około 30 minut, po czym odcedzamy. Dodajemy do nich margarynę, cukier i cynamon. Całość mieszamy i wykładamy na talerz.Warzywa
- 8 małych marchewek z łodygami
- 1 czerwona papryka
- 2 średnie czerwone cebule
- 8 małych szparagów
- 5 łyżek oliwy
- masło
- sól, pieprz, oregano
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 240 stopni. Paprykę i cebulkę kroimy w plastry. Wszystkie warzywa mieszamy, dodajemy oliwę, szczyptę soli, pieprzu i oregano. Warzywa wkładamy do piekarnika na 40-45 min. W połowie pieczenia odwracamy je na drugą stronę. Patelnię grillową mocno rozgrzewamy. W zależności od tego jakie mięso lubimy, steki smażymy odpowiednio długo:
- krwiste: około 3-5 minut z każdej strony
- średnio wysmażone: około 5-8 minut z każdej strony
- wysmażone: około 8-10 minut z każdej strony
Krewetki smażymy przez około 5 minut na tej samej patelni, na której smażyliśmy mięso.Na talerz wykładamy warzywa i mięso. Na wierzch steku kładziemy krewetki.
Deser
Czekoladowe fondue
- 1 kg gorzkiej czekolady
- szczypta soli
- pól kubka bitej śmietany
Sposób przygotowania:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy bitą śmietanę i sól. Masę czekoladową wlewamy do naczynia na fondue. Podajemy z truskawkami, bananami, malinami i jeżynami.
Autor: TVN