Bruschetty, steki z krewetkami i czekoladowe fondue-kuchnia kanadyjska fotografki

Bruschetty, steki z krewetkami i czekoladowe fondue-kuchnia kanadyjska fotografki
Bruschetty, steki z krewetkami i czekoladowe fondue-kuchnia kanadyjska fotografki

KAMILA GOLONKA

Przystawka

Balsamiczne bruschetty

Składniki:

  • kubek świeżych liści bazylii
  • 1 kg pomidorów
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 duże mango
  • 1 kulka sera mozzarella
  • garść czarnych oliwek
  • sól, pieprz, oregano
  • gęsty ocet balsamiczny
  • ciabatta lub bagietka
  • masło

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Bagietkę kroimy na kromki i delikatnie smarujemy masłem. Wstawiamy je do piekarnika na ok. 12 minut, aż kromki się zarumienią. W tym czasie kroimy na małe kawałki pomidory, obrane mango i mozzarellę. Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski. Mieszamy je z liśćmi bazylii, następnie dodajemy oliwki. Wlewamy oliwę, dodajemy dużą szczyptę soli, pieprzu i oregano. Na koniec jeszcze raz mieszamy. Gotowe tosty układamy na talerzu. Na wierzch kładziemy łyżkę farszu. Na koniec bruschetty polewamy gęstym octem balsamicznym i oliwą.

Balsamiczne bruschetty
Balsamiczne bruschetty

Danie główneSteki z krewetkami

Składniki:

  • 4 grube kotlety wołowe
  • 0,25 kubka syropu klonowego
  • 3 ząbki posiekanego czosnku
  • szczypka soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Kotlety zalewamy syropem klonowym wymieszanym z czosnkiem, solą i pieprzem. Odstawiamy do marynowania na 12 godzin.Tygrysie krewetki

Składniki:

  • 16 dużych świeżych krewetek tygrysich
  • 200 g masła
  • 8 posiekanych ząbków czosnku

Sposób przygotowania:

Krewetki delikatnie myjemy, następnie obieramy pozostawiając ogonki. Układamy je w misce, mieszamy z masłem i czosnkiem. Całość przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki.

Dodatki do dania głównego:

Ziemniaki

  • 4 średnie jamsy
  • 3 łyżki margaryny
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 duża szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Jamsy obieramy ze skórki, kroimy w kostki. Gotujemy przez około 30 minut, po czym odcedzamy. Dodajemy do nich margarynę, cukier i cynamon. Całość mieszamy i wykładamy na talerz.Warzywa

  • 8 małych marchewek z łodygami
  • 1 czerwona papryka
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 8 małych szparagów
  • 5 łyżek oliwy
  • masło
  • sól, pieprz, oregano

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 240 stopni. Paprykę i cebulkę kroimy w plastry. Wszystkie warzywa mieszamy, dodajemy oliwę, szczyptę soli, pieprzu i oregano. Warzywa wkładamy do piekarnika na 40-45 min. W połowie pieczenia odwracamy je na drugą stronę. Patelnię grillową mocno rozgrzewamy. W zależności od tego jakie mięso lubimy, steki smażymy odpowiednio długo:

  • krwiste: około 3-5 minut z każdej strony
  • średnio wysmażone: około 5-8 minut z każdej strony
  • wysmażone: około 8-10 minut z każdej strony

Krewetki smażymy przez około 5 minut na tej samej patelni, na której smażyliśmy mięso.Na talerz wykładamy warzywa i mięso. Na wierzch steku kładziemy krewetki.

Steki z krewetkami
Steki z krewetkami

Deser

Czekoladowe fondue

  • 1 kg gorzkiej czekolady
  • szczypta soli
  • pól kubka bitej śmietany

Sposób przygotowania:

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy bitą śmietanę i sól. Masę czekoladową wlewamy do naczynia na fondue. Podajemy z truskawkami, bananami, malinami i jeżynami.

Czekoladowe fondue
Czekoladowe fondue

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości