Borowikowe kominki, roladki z kurczaka ,ciastko fondue- wykwintne menu Agnieszki

Borowikowe kominki, roladki z kurczaka ,ciastko fondue- wykwintne menu Agnieszki
Borowikowe kominki, roladki z kurczaka ,ciastko fondue- wykwintne menu Agnieszki

Agnieszka Korbolewska

Przystawka:

Borowikowe kominki z rukolą

(Czas przygotowania: 40-45 minut)

Składniki:

  • 300-400 g borowików
    • opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (ok.500g)
      • śmietana 12% (200 ml)
        • opakowanie rukoli
          • sos pesto
            • sól, pieprz
              • oliwa z oliwek

                Sposób przygotowania:

                Rozgrzewamy piekarnik z termo-obiegiem do 200 stopni. Rozmrażamy ciasto francuskie oraz borowiki. Zalewamy grzyby wodą i przyprawiamy solą, pieprzem i dusimy pod przykrywką, aż do miękkości. W tym czasie z ciasta wycinamy 10 kół o średnicy 7-8 cm. Połowę zostawiamy w całości, a w pozostałych mniejszą foremką wycinamy kółka o średnicy 4-5 cm. Otrzymane pierścienie nakładamy na całych kołach, lekko smarując ciasto mlekiem. Kominki z ciasta układamy na blasze wyłożonej pergaminem, a obok układamy mniejsze (kółka- posłużą za „pokrywki”). Pieczemy 10-15 minut. Rukolę myjemy, łączymy z oliwą z oliwek, sosem pesto i wykładamy na talerz. Gdy borowiki będą już miękkie, zaciągamy mąką i śmietaną. Podstawy kominków układamy na rukoli, wypełniamy grzybami i nakładamy na nie przykrywki.

                Borowikowe kominki z rukolą
                Borowikowe kominki z rukolą

                Danie główne:

                Szpinakowe roladki z kurczaka

                (Czas przygotowania: 1 godzina i 20 minut)

                Składniki:

                • 15 sztuk małych, młodych ziemniaków
                  • jeden bakłażan
                    • szpinakowe roladki
                      • 5 mniejszych piersi z kurczaka
                        • 200 g mrożonego szpinaku
                          • 3-4 ząbki czosnku
                            • ser feta (ok. 50 g)
                              • 2 opakowania szynki parmeńskiej (10 plastrów)
                                • 2 łyżki masła
                                  • 2 łyżki mąki
                                    • sól, pieprz
                                      • duszona kapusta
                                        • mała główka czerwonej kapusty
                                          • butelka pół wytrawnego czerwonego wina
                                            • ok. 500 ml soku z czarnej porzeczki
                                              • 2 łyżki rodzynek i żurawiny
                                                • 2 łyżki miodu
                                                  • cynamon
                                                    • sól, pieprz
                                                      • kiełki lucerny do ozdoby

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        Rozgrzewamy piekarnik z termo-obiegiem do 200 stopni, kroimy 5 kawałków (po długości) bakłażana i wkładamy do piekarnika na 10-15 minut. Czerwoną kapustę szatkujemy, przyprawiamy solą i pieprzem, następnie podsmażamy na patelni. W tym czasie wkładamy obrane ziemniaki do garnka z osoloną wodą i gotujemy. Gdy kapusta lekko się zeszkli, dodajemy po 2 łyżki: rodzynek, żurawiny i miodu, następnie podlewamy winem (ok. 1/3 butelki), sokiem oraz doprawiamy cynamonem. Kapustę dusimy do miękkości, jednocześnie dolewając wina i soku.

                                                        Czosnek kroimy w cieniutkie plasterki i szklimy na rozpuszczonym maśle. Następnie zaciągamy je mąką. Na patelnię dodajemy rozmrożony i pokrojony szpinak. Doprawiamy fetą, vegetą, solą i pieprzem. Rozbijamy piersi z kurczaka na cienkie filety i doprawiamy. Nakładamy na całej długości szpinakowy farsz, rolujemy i owijamy szynką parmeńską. Aby osiągnąć równą roladę zawijamy piersi w folię aluminiową, wkładamy do mikrofalówki i nastawiamy ją na 8 minut. Odcedzamy ziemniaki, kroimy na połówki i zarumieniamy na patelni. Piersi wyciągamy i również podsmażamy, a następnie kroimy pod kątem. Układamy roladki, kapustę i ziemniaki na talerzu, dopełniając opieczonym liściem bakłażana oraz kiełkami lucerny.

                                                        Szpinakowe roladki z kurczaka
                                                        Szpinakowe roladki z kurczaka

                                                        Deser:

                                                        Ciastko fondue

                                                        (Czas przygotowania: 30 minut)

                                                        Składniki:

                                                        • 50 g miękkiego masła
                                                          • masło do wysmarowania foremek
                                                            • 300 g gorzkiej czekolady
                                                              • 150 g cukru
                                                                • 4 duże jaja roztrzepane z odrobiną soli
                                                                  • laska wanilii
                                                                    • 50 g mąki
                                                                      • 5 gałek lodów waniliowych
                                                                        • 5 truskawek do dekoracji

                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                          Rozgrzewamy piekarnik z termo-obiegiem do 200 stopni. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i zostawiamy do ostudzenia. Miksujemy masło z cukrem, dodajemy wcześniej ubite jajka z solą i wanilią. Łączymy z czekoladą oraz mąką. Mieszamy na gładką masę i rozdzielamy do foremek. Pieczemy 8-10 minut, wykładamy na talerzyki, wcześniej posypane cukrem pudrem. Na ciastka kładziemy po gałce lodów waniliowych, a obok - truskawkę do dekoracji.

                                                                          Ciastko fondue
                                                                          Ciastko fondue

                                                                          Autor: TVN

                                                                          podziel się:

                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                          Pizzaiolo Valerio Valle zdradził sekretny przepis na idealną pizzę!

                                                                          Pizzaiolo Valerio Valle zdradził sekretny przepis na idealną pizzę!

                                                                          Niezwykłe Stany Prokopa: Motocyklowa Ewangelia - Jezusowi Żołnierze z Denver

                                                                          Niezwykłe Stany Prokopa: Motocyklowa Ewangelia - Jezusowi Żołnierze z Denver

                                                                          Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                                          Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                                          Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                                          Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                                          Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                                          Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                                          Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                          Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!