Agnieszka Korbolewska
Przystawka:
Borowikowe kominki z rukolą
(Czas przygotowania: 40-45 minut)
Składniki:
- 300-400 g borowików
- opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (ok.500g)
- śmietana 12% (200 ml)
- opakowanie rukoli
- sos pesto
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik z termo-obiegiem do 200 stopni. Rozmrażamy ciasto francuskie oraz borowiki. Zalewamy grzyby wodą i przyprawiamy solą, pieprzem i dusimy pod przykrywką, aż do miękkości. W tym czasie z ciasta wycinamy 10 kół o średnicy 7-8 cm. Połowę zostawiamy w całości, a w pozostałych mniejszą foremką wycinamy kółka o średnicy 4-5 cm. Otrzymane pierścienie nakładamy na całych kołach, lekko smarując ciasto mlekiem. Kominki z ciasta układamy na blasze wyłożonej pergaminem, a obok układamy mniejsze (kółka- posłużą za „pokrywki”). Pieczemy 10-15 minut. Rukolę myjemy, łączymy z oliwą z oliwek, sosem pesto i wykładamy na talerz. Gdy borowiki będą już miękkie, zaciągamy mąką i śmietaną. Podstawy kominków układamy na rukoli, wypełniamy grzybami i nakładamy na nie przykrywki.
Danie główne:
Szpinakowe roladki z kurczaka
(Czas przygotowania: 1 godzina i 20 minut)
Składniki:
- 15 sztuk małych, młodych ziemniaków
- jeden bakłażan
- szpinakowe roladki
- 5 mniejszych piersi z kurczaka
- 200 g mrożonego szpinaku
- 3-4 ząbki czosnku
- ser feta (ok. 50 g)
- 2 opakowania szynki parmeńskiej (10 plastrów)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
- duszona kapusta
- mała główka czerwonej kapusty
- butelka pół wytrawnego czerwonego wina
- ok. 500 ml soku z czarnej porzeczki
- 2 łyżki rodzynek i żurawiny
- 2 łyżki miodu
- cynamon
- sól, pieprz
- kiełki lucerny do ozdoby
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik z termo-obiegiem do 200 stopni, kroimy 5 kawałków (po długości) bakłażana i wkładamy do piekarnika na 10-15 minut. Czerwoną kapustę szatkujemy, przyprawiamy solą i pieprzem, następnie podsmażamy na patelni. W tym czasie wkładamy obrane ziemniaki do garnka z osoloną wodą i gotujemy. Gdy kapusta lekko się zeszkli, dodajemy po 2 łyżki: rodzynek, żurawiny i miodu, następnie podlewamy winem (ok. 1/3 butelki), sokiem oraz doprawiamy cynamonem. Kapustę dusimy do miękkości, jednocześnie dolewając wina i soku.
Czosnek kroimy w cieniutkie plasterki i szklimy na rozpuszczonym maśle. Następnie zaciągamy je mąką. Na patelnię dodajemy rozmrożony i pokrojony szpinak. Doprawiamy fetą, vegetą, solą i pieprzem. Rozbijamy piersi z kurczaka na cienkie filety i doprawiamy. Nakładamy na całej długości szpinakowy farsz, rolujemy i owijamy szynką parmeńską. Aby osiągnąć równą roladę zawijamy piersi w folię aluminiową, wkładamy do mikrofalówki i nastawiamy ją na 8 minut. Odcedzamy ziemniaki, kroimy na połówki i zarumieniamy na patelni. Piersi wyciągamy i również podsmażamy, a następnie kroimy pod kątem. Układamy roladki, kapustę i ziemniaki na talerzu, dopełniając opieczonym liściem bakłażana oraz kiełkami lucerny.
Deser:
Ciastko fondue
(Czas przygotowania: 30 minut)
Składniki:
- 50 g miękkiego masła
- masło do wysmarowania foremek
- 300 g gorzkiej czekolady
- 150 g cukru
- 4 duże jaja roztrzepane z odrobiną soli
- laska wanilii
- 50 g mąki
- 5 gałek lodów waniliowych
- 5 truskawek do dekoracji
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik z termo-obiegiem do 200 stopni. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i zostawiamy do ostudzenia. Miksujemy masło z cukrem, dodajemy wcześniej ubite jajka z solą i wanilią. Łączymy z czekoladą oraz mąką. Mieszamy na gładką masę i rozdzielamy do foremek. Pieczemy 8-10 minut, wykładamy na talerzyki, wcześniej posypane cukrem pudrem. Na ciastka kładziemy po gałce lodów waniliowych, a obok - truskawkę do dekoracji.
Autor: TVN