Marek Konderak
Przystawka
Gruszkowe boogie-woogie
(czas przygotowania: 1 godzina i 10 minut)
Składniki:
- 4 gruszki
- 25 dag twardego sera pleśniowego
- 20 oliwek
- pół litra likieru alkoholowego
- liście zielonej sałaty i mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
Obrane i pokrojone w plastry gruszki moczymy godzinę w likierze. Kroimy ser na kawałki i układamy na sałacie wszystkie składniki naprzemiennie. Dekorujemy liśćmi świeżej mięty.
Danie główne
Rockandrollowe conchiglioni
((czas przygotowania: 75 min)
Składniki:
- 1/2 kg makaronu conchiglioni
- 1/2 kg mięsa mielonego (wołowe)
- 2 papryki czerwone
- 1,5 kg świeżych pomidorów
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 25 dag sera mozzarella
- 10 dag sera tartego – parmezan
- bazylia, oliwa, oregano, pieprz, sól i odrobina cukru
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy na al dente około 8 do 10 minut. Po ugotowaniu płuczemy zimną wodą, odcedzamy i odstawiamy. Następnie robimy farsz i sos. Kroimy cebulkę w kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojoną paprykę, mięso, czosnek i smażymy całość do uzyskania miękkości. Na koniec dodajemy przyprawy: pieprz, oregano, bazylię i sól.
Przygotowanie sosu pomidorowego:
Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Następnie kroimy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek, przyprawiamy solą i przyprawami. Część gotowego sosu dajemy na dno naczynia do zapiekania, a resztę sosu dodajemy do mięsa. Całość mieszamy.
Muszle napełniamy farszem. Układamy je w naczyniu żaroodpornym na sosie. Na każdą muszlę kładziemy plasterek mozzarelli. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy w temperaturze ok. 180 stopni przez 20 minut, pod folią aluminiową. Na ostatnie 10 minut zdejmujemy folię i posypujemy parmezanem.
Deser:
Owocowy piruet (czas przygotowania: 45 min)
Składniki:
- 300 g ciasta francuskiego
- 400 g jabłek
- 400 g gruszek
- 2 łyżki masła
- 1/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 50 g płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie dzielimy na dwie części. Jedną część układamy na posmarowanej masłem blasze. Na niej kładziemy obrane jabłka i gruszki starte na tarce o dużych otworach i mieszamy z cukrem. Wierzch przykrywamy druga częścią ciasta. Następnie roztrzepanym jajkiem smarujemy wierzch ciasta i posypujemy migdałami. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 20 minut.
Autor: TVN