Boogie- woogie, conchiglioni, owocowy piruet- akcenty środziemnomorskie tancerza

Boogie- woogie, conchiglioni, owocowy piruet- akcenty środziemnomorskie tancerza
Boogie- woogie, conchiglioni, owocowy piruet- akcenty środziemnomorskie tancerza

Marek Konderak

Przystawka

Gruszkowe boogie-woogie

(czas przygotowania: 1 godzina i 10 minut)

Składniki:

  • 4 gruszki
  • 25 dag twardego sera pleśniowego
  • 20 oliwek
  • pół litra likieru alkoholowego
  • liście zielonej sałaty i mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Obrane i pokrojone w plastry gruszki moczymy godzinę w likierze. Kroimy ser na kawałki i układamy na sałacie wszystkie składniki naprzemiennie. Dekorujemy liśćmi świeżej mięty.

Gruszkowe boogie-woogie
Gruszkowe boogie-woogie

Danie główne

Rockandrollowe conchiglioni

((czas przygotowania: 75 min)

Składniki:

  • 1/2 kg makaronu conchiglioni
  • 1/2 kg mięsa mielonego (wołowe)
  • 2 papryki czerwone
  • 1,5 kg świeżych pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 dag sera mozzarella
  • 10 dag sera tartego – parmezan
  • bazylia, oliwa, oregano, pieprz, sól i odrobina cukru

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy na al dente około 8 do 10 minut. Po ugotowaniu płuczemy zimną wodą, odcedzamy i odstawiamy. Następnie robimy farsz i sos. Kroimy cebulkę w kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojoną paprykę, mięso, czosnek i smażymy całość do uzyskania miękkości. Na koniec dodajemy przyprawy: pieprz, oregano, bazylię i sól.

Przygotowanie sosu pomidorowego:

Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Następnie kroimy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek, przyprawiamy solą i przyprawami. Część gotowego sosu dajemy na dno naczynia do zapiekania, a resztę sosu dodajemy do mięsa. Całość mieszamy.

Muszle napełniamy farszem. Układamy je w naczyniu żaroodpornym na sosie. Na każdą muszlę kładziemy plasterek mozzarelli. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy w temperaturze ok. 180 stopni przez 20 minut, pod folią aluminiową. Na ostatnie 10 minut zdejmujemy folię i posypujemy parmezanem.

Rockandrollowe conchiglioni
Rockandrollowe conchiglioni

Deser:

Owocowy piruet (czas przygotowania: 45 min)

Składniki:

  • 300 g ciasta francuskiego
  • 400 g jabłek
  • 400 g gruszek
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 50 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie dzielimy na dwie części. Jedną część układamy na posmarowanej masłem blasze. Na niej kładziemy obrane jabłka i gruszki starte na tarce o dużych otworach i mieszamy z cukrem. Wierzch przykrywamy druga częścią ciasta. Następnie roztrzepanym jajkiem smarujemy wierzch ciasta i posypujemy migdałami. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 20 minut.

Owocowy piruet
Owocowy piruet

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości