Boogie- woogie, conchiglioni, owocowy piruet- akcenty środziemnomorskie tancerza

Boogie- woogie, conchiglioni, owocowy piruet- akcenty środziemnomorskie tancerza
Boogie- woogie, conchiglioni, owocowy piruet- akcenty środziemnomorskie tancerza

Marek Konderak

Przystawka

Gruszkowe boogie-woogie

(czas przygotowania: 1 godzina i 10 minut)

Składniki:

  • 4 gruszki
    • 25 dag twardego sera pleśniowego
      • 20 oliwek
        • pół litra likieru alkoholowego
          • liście zielonej sałaty i mięty do dekoracji

            Sposób przygotowania:

            Obrane i pokrojone w plastry gruszki moczymy godzinę w likierze. Kroimy ser na kawałki i układamy na sałacie wszystkie składniki naprzemiennie. Dekorujemy liśćmi świeżej mięty.

            Gruszkowe boogie-woogie
            Gruszkowe boogie-woogie

            Danie główne

            Rockandrollowe conchiglioni

            ((czas przygotowania: 75 min)

            Składniki:

            • 1/2 kg makaronu conchiglioni
              • 1/2 kg mięsa mielonego (wołowe)
                • 2 papryki czerwone
                  • 1,5 kg świeżych pomidorów
                    • 2 cebule
                      • 2 ząbki czosnku
                        • 25 dag sera mozzarella
                          • 10 dag sera tartego – parmezan
                            • bazylia, oliwa, oregano, pieprz, sól i odrobina cukru

                              Sposób przygotowania:

                              Makaron gotujemy na al dente około 8 do 10 minut. Po ugotowaniu płuczemy zimną wodą, odcedzamy i odstawiamy. Następnie robimy farsz i sos. Kroimy cebulkę w kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojoną paprykę, mięso, czosnek i smażymy całość do uzyskania miękkości. Na koniec dodajemy przyprawy: pieprz, oregano, bazylię i sól.

                              Przygotowanie sosu pomidorowego:

                              Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Następnie kroimy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek, przyprawiamy solą i przyprawami. Część gotowego sosu dajemy na dno naczynia do zapiekania, a resztę sosu dodajemy do mięsa. Całość mieszamy.

                              Muszle napełniamy farszem. Układamy je w naczyniu żaroodpornym na sosie. Na każdą muszlę kładziemy plasterek mozzarelli. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy w temperaturze ok. 180 stopni przez 20 minut, pod folią aluminiową. Na ostatnie 10 minut zdejmujemy folię i posypujemy parmezanem.

                              Rockandrollowe conchiglioni
                              Rockandrollowe conchiglioni

                              Deser:

                              Owocowy piruet (czas przygotowania: 45 min)

                              Składniki:

                              • 300 g ciasta francuskiego
                                • 400 g jabłek
                                  • 400 g gruszek
                                    • 2 łyżki masła
                                      • 1/4 szklanki cukru
                                        • 1 jajko
                                          • 50 g płatków migdałowych

                                            Sposób przygotowania:

                                            Ciasto francuskie dzielimy na dwie części. Jedną część układamy na posmarowanej masłem blasze. Na niej kładziemy obrane jabłka i gruszki starte na tarce o dużych otworach i mieszamy z cukrem. Wierzch przykrywamy druga częścią ciasta. Następnie roztrzepanym jajkiem smarujemy wierzch ciasta i posypujemy migdałami. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 20 minut.

                                            Owocowy piruet
                                            Owocowy piruet

                                            Autor: TVN

                                            podziel się:

                                            Pozostałe wiadomości

                                            Pizzaiolo Valerio Valle zdradził sekretny przepis na idealną pizzę!

                                            Pizzaiolo Valerio Valle zdradził sekretny przepis na idealną pizzę!

                                            Niezwykłe Stany Prokopa: Motocyklowa Ewangelia - Jezusowi Żołnierze z Denver

                                            Niezwykłe Stany Prokopa: Motocyklowa Ewangelia - Jezusowi Żołnierze z Denver

                                            Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                            Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                            Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                            Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                            Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                            Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                            Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                            Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!