Sposób przygotowania:
Beza
- Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Na papierze rysujemy okrąg o średnicy 24 centymetrów.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 140°C.
- Białka z dodatkiem soli ubijamy na bardzo sztywną pianę.
- Do piany dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując.
- Pod koniec miksowania dodajemy mąkę ziemniaczaną.
- Masę bezową przekładamy na narysowany na papierze okrąg.
- Bezę pieczemy w piekarniku w temperaturze 140°C przez półtorej godziny.
- Upieczoną bezę pozostawiamy w uchylonym piekarniku do ostudzenia.
Krem
- Śmietankę ubijamy za pomocą miksera na sztywną pianę.
- Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy cukier i ser mascarpone i nadal miksujemy.
- Powstały krem wykładamy na bezę.
- Na wierzch bezy układamy pokrojone w paski mango i pestki granatu.
podziel się: