Bombowa królowa Aleksandry Boreckiej (Warszawa)

Bombowa królowa
Bombowa królowa

Sposób przygotowania:

Beza

  • Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Na papierze rysujemy okrąg o średnicy 24 centymetrów.
  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 140°C.
  • Białka z dodatkiem soli ubijamy na bardzo sztywną pianę.
  • Do piany dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując.
  • Pod koniec miksowania dodajemy mąkę ziemniaczaną.
  • Masę bezową przekładamy na narysowany na papierze okrąg.
  • Bezę pieczemy w piekarniku w temperaturze 140°C przez półtorej godziny.
  • Upieczoną bezę pozostawiamy w uchylonym piekarniku do ostudzenia.

Krem

  • Śmietankę ubijamy za pomocą miksera na sztywną pianę.
  • Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy cukier i ser mascarpone i nadal miksujemy.
  • Powstały krem wykładamy na bezę.
  • Na wierzch bezy układamy pokrojone w paski mango i pestki granatu.
podziel się:

Pozostałe wiadomości