Biało-czarne na kamieniu Marty Sobieszek (Gorzów Wlkp.)

Biało-czarne na kamieniu
Biało-czarne na kamieniu

Risotto - Sposób przygotowania:

  • Bulion zagotowujemy z dodatkiem sosu rybnego.
  • Do wysokiego garnka wkładamy połowę masła i roztapiamy.
  • Do masła dodajemy drobno pokrojoną cebulę i podsmażamy, aby się zeszkliła.
  • Dodajemy ryż i smażymy przez około 1 minutę cały czas mieszając.
  • Dodajemy suszony estragon i kurkumę
  • Po chwili dolewamy wino i gotujemy przez około 2 - 3 minuty.
  • Stopniowo dodajemy przygotowany wcześniej gorący bulion.
  • Gotujemy przez około 20 minut, aż ryż będzie al dente.
  • Do ugotowanego ryżu dodajemy sok i skórkę z cytryny.
  • Doprawiamy szczyptą pieprzu.
  • Gotowe risotto pozostawiamy pod przykryciem na 2 minuty.
  • Dodajemy resztę masła, starty parmezan i dokładnie mieszamy.

Puree - Sposób przygotowania:

  • Seler obieramy i nacieramy cytryną
  • Natarty seler kroimy na kawałki i gotujemy w wodzie do miękkości,
  • Odcedzamy.
  • Kawałki miksujemy z masłem.
  • Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołowa.
  • Dodajemy odrobinę śmietany i powoli mieszamy.

Ryba - Sposób przygotowania:

  • Filet kroimy na 2 mniejsze części.
  • Rybę płuczemy dokładnie i osuszamy.
  • Skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Doprawiamy solą
  • Nacieramy kurkumą, pieprzem cytrynowym i masłem.
  • Odstawiamy do zamarynowania.
  • Zamarynowane filety grillujemy na patelni
  • Grillujemy najpierw filet ułożony skórą do dołu przez 8 minut.
  • Przewracamy rybę na druga stronę i grillujemy przez 4 minuty.
  • Przekładamy filety na talerz i zdejmujemy skórkę, odwrócić stroną bez skórki do góry.
  • Podajemy z risotto i puree z selera.
podziel się:

Pozostałe wiadomości