Risotto - Sposób przygotowania:
- Bulion zagotowujemy z dodatkiem sosu rybnego.
- Do wysokiego garnka wkładamy połowę masła i roztapiamy.
- Do masła dodajemy drobno pokrojoną cebulę i podsmażamy, aby się zeszkliła.
- Dodajemy ryż i smażymy przez około 1 minutę cały czas mieszając.
- Dodajemy suszony estragon i kurkumę
- Po chwili dolewamy wino i gotujemy przez około 2 - 3 minuty.
- Stopniowo dodajemy przygotowany wcześniej gorący bulion.
- Gotujemy przez około 20 minut, aż ryż będzie al dente.
- Do ugotowanego ryżu dodajemy sok i skórkę z cytryny.
- Doprawiamy szczyptą pieprzu.
- Gotowe risotto pozostawiamy pod przykryciem na 2 minuty.
- Dodajemy resztę masła, starty parmezan i dokładnie mieszamy.
Puree - Sposób przygotowania:
- Seler obieramy i nacieramy cytryną
- Natarty seler kroimy na kawałki i gotujemy w wodzie do miękkości,
- Odcedzamy.
- Kawałki miksujemy z masłem.
- Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołowa.
- Dodajemy odrobinę śmietany i powoli mieszamy.
Ryba - Sposób przygotowania:
- Filet kroimy na 2 mniejsze części.
- Rybę płuczemy dokładnie i osuszamy.
- Skrapiamy sokiem z cytryny.
- Doprawiamy solą
- Nacieramy kurkumą, pieprzem cytrynowym i masłem.
- Odstawiamy do zamarynowania.
- Zamarynowane filety grillujemy na patelni
- Grillujemy najpierw filet ułożony skórą do dołu przez 8 minut.
- Przewracamy rybę na druga stronę i grillujemy przez 4 minuty.
- Przekładamy filety na talerz i zdejmujemy skórkę, odwrócić stroną bez skórki do góry.
- Podajemy z risotto i puree z selera.
podziel się: