Sposób przygotowania:
- laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyjąć ziarenka
- śmietanę przelać do naczynia i dodać cukier, rozkrojoną laskę wanilii, ziarenka wanilii i żółtko jajka
- dolać sok z pomarańczy z truskawkami i skórką pomarańczy
- zawartość naczynia powoli zagotować i mieszając gotować na bardzo małym ogniu,
- po 10 min zdjąć z palnika i wyjąć laskę wanilii , i przelać całą zawartość przez sitko do innego naczynia
- gorącą nadal śmietanę należy dokładnie wymieszać
- rozlać śmietaną do przygotowanych półmisków lub foremek i poczekać aż ostygnie
- ostudzone włożyć do lodówki na kilka godzin
Przed podaniem zmiksować owoce leśne z likierem i oblać wkoło deseru, a na wierzch położyć kostkę cukru namoczoną w spirytusie i rozpalić.
podziel się: