Baletnica w Jagodowym Szale Alicji Kozak (Warszawa)

Baletnica w Jagodowym Szale
Baletnica w Jagodowym Szale

Beza - Sposób przygotowania:

  • Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę.
  • Dodajemy mąkę i ocet.
  • Masę przekładamy na 3 okrągłe blaty.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  • Bezy wkładamy do nagrzanego piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 120 °C.
  • Pieczemy przez godzinę.
  • Gotową bezę studzimy w otwartym piekarniku.

Krem - Sposób przygotowania:

  • Śmietanę ubijamy.
  • Mascarpone ubijamy z cukrem i esencją waniliową.
  • Łączymy masy i dodajemy sok z cytryny.
  • Masę wkładamy do lodówki do schłodzenia.
  • Bezy przekładamy kremem i owocami.
  • Wierzch posypujemy suszoną i świeżą miętą.
podziel się:

Pozostałe wiadomości