Baletnica w Jagodowym Szale Alicji Kozak (Warszawa)

Baletnica w Jagodowym Szale
Baletnica w Jagodowym Szale

Beza - Sposób przygotowania:

  • Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę.
    • Dodajemy mąkę i ocet.
      • Masę przekładamy na 3 okrągłe blaty.
        • Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
          • Bezy wkładamy do nagrzanego piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 120 °C.
            • Pieczemy przez godzinę.
              • Gotową bezę studzimy w otwartym piekarniku.

                Krem - Sposób przygotowania:

                • Śmietanę ubijamy.
                  • Mascarpone ubijamy z cukrem i esencją waniliową.
                    • Łączymy masy i dodajemy sok z cytryny.
                      • Masę wkładamy do lodówki do schłodzenia.
                        • Bezy przekładamy kremem i owocami.
                          • Wierzch posypujemy suszoną i świeżą miętą.
                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości