WANDA SZCZEPANIAK
PRZYSTAWKA:
Bakłażany Raisy
czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 2 bakłażany
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- koper zielony
- 5 dag migdałów pokrojonych w paski
Sposób przygotowania:
Bakłażany i pomidory myjemy, kroimy w większą kostkę i podsmażamy na patelni. Po odparowaniu wody, dodajemy pokrojony na drobno czosnek, cebulę i resztę składników. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Podajemy na zimno.
DANIE GŁÓWNE:
Polędwiczki w trzech pieprzach z kopytkami
czas przygotowania: 1 godzina
Składniki:
- 1 kg polędwicy wieprzowej
- 1 główka czosnku (drobno posiekanego)
- pieprz czarny, biały, czerwony (1/2 małej łyżeczki)
- 5 łyżek ciemnego sosu sojowego
- 5 łyżek magii
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/3 szklanki wody
- 1 listek laurowy
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Polędwiczki myjemy, kroimy w plastry, czosnek przeciskamy przez praskę, nacieramy nim polędwicę i posypujemy pieprzem. Odstawiamy na 2 godziny. W tym czasie do rondla wlewamy wodę, wino, magii, sos sojowy i wrzucamy liść laurowy. Po 2 godzinach podsmażamy polędwiczki i wkładamy do rondla z przyprawami. Dusimy 5 minut. Następnie 1 łyżeczkę mączki ziemniaczanej mieszamy z odrobiną białego wina i zagęszczamy tym polędwiczki. Podajemy z ryżem, opiekanymi ziemniakami lub leniwymi pierogami.
Kopytka
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (obranych i ugotowanych)
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy i mielimy w maszynce. Po zmieleniu dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem mieszamy. Dzielimy ciasto na części. Formujemy wałeczki i kroimy w romby. Na wrzącą wodę wrzucamy pokrojone kluski, po wypłynięciu klusek wyjmujemy na sito. Podajemy na różne sposoby: ze śmietaną, z mięsem i sosem, z okrasą.
DESER:
Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką
czas przygotowania: 1,5h
Ciasto
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 5 jaj
- 15-20 dag cukru
- 5 dag drożdży
- 1 duża łyżka masła
- 1 szklanka mleka
- 1/2 kg rabarbaru
Sposób przygotowania:
Mąkę wsypujemy do miski, jaja ucieramy z cukrem.1/3 szklanki mleka podgrzewamy, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i drożdże. Mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże, utarte jaja z cukrem i resztę mleka dodajemy do mąki. Wszystko mieszamy rękoma i wyrabiamy ciasto przez około 20 minut. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Po wymieszaniu odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Następnie przygotowujemy formę: smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wyrośnięte ciasto przekładamy do przygotowanej formy. Układamy na nim owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 40 minut.
Kruszonka
Składniki:
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 żółtko
- 1 łyżka oleju
- 1/2 kostki tłuszczu
- 1 1/2 szklanki mąki
Sposób przygotowania:
Wszystko razem mieszamy. Po uzyskaniu zwartej masy posypujemy ciasto, rozkruszając ręcznie lub używając tarki z dużymi oczkami.
Autor: TVN