Bakłażany Raisy, polędwiczki z kopytkami, drożdżówka- nieszablonowe dania Wandy

Bakłażany Raisy, polędwiczki z kopytkami, drożdżówka- nieszablonowe dania Wandy
Bakłażany Raisy, polędwiczki z kopytkami, drożdżówka- nieszablonowe dania Wandy

WANDA SZCZEPANIAK

PRZYSTAWKA:

Bakłażany Raisy

czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • koper zielony
  • 5 dag migdałów pokrojonych w paski

Sposób przygotowania:

Bakłażany i pomidory myjemy, kroimy w większą kostkę i podsmażamy na patelni. Po odparowaniu wody, dodajemy pokrojony na drobno czosnek, cebulę i resztę składników. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Podajemy na zimno.

Bakłażany Raisy
Bakłażany Raisy

DANIE GŁÓWNE:

Polędwiczki w trzech pieprzach z kopytkami

czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:

  • 1 kg polędwicy wieprzowej
  • 1 główka czosnku (drobno posiekanego)
  • pieprz czarny, biały, czerwony (1/2 małej łyżeczki)
  • 5 łyżek ciemnego sosu sojowego
  • 5 łyżek magii
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Polędwiczki myjemy, kroimy w plastry, czosnek przeciskamy przez praskę, nacieramy nim polędwicę i posypujemy pieprzem. Odstawiamy na 2 godziny. W tym czasie do rondla wlewamy wodę, wino, magii, sos sojowy i wrzucamy liść laurowy. Po 2 godzinach podsmażamy polędwiczki i wkładamy do rondla z przyprawami. Dusimy 5 minut. Następnie 1 łyżeczkę mączki ziemniaczanej mieszamy z odrobiną białego wina i zagęszczamy tym polędwiczki. Podajemy z ryżem, opiekanymi ziemniakami lub leniwymi pierogami.

Kopytka

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (obranych i ugotowanych)
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotujemy i mielimy w maszynce. Po zmieleniu dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem mieszamy. Dzielimy ciasto na części. Formujemy wałeczki i kroimy w romby. Na wrzącą wodę wrzucamy pokrojone kluski, po wypłynięciu klusek wyjmujemy na sito. Podajemy na różne sposoby: ze śmietaną, z mięsem i sosem, z okrasą.

Polędwiczki w trzech pieprzach
Polędwiczki w trzech pieprzach

DESER:

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

czas przygotowania: 1,5h

Ciasto

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 5 jaj
  • 15-20 dag cukru
  • 5 dag drożdży
  • 1 duża łyżka masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 kg rabarbaru

Sposób przygotowania:

Mąkę wsypujemy do miski, jaja ucieramy z cukrem.1/3 szklanki mleka podgrzewamy, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i drożdże. Mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże, utarte jaja z cukrem i resztę mleka dodajemy do mąki. Wszystko mieszamy rękoma i wyrabiamy ciasto przez około 20 minut. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Po wymieszaniu odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Następnie przygotowujemy formę: smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wyrośnięte ciasto przekładamy do przygotowanej formy. Układamy na nim owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 40 minut.

Kruszonka

Składniki:

  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 kostki tłuszczu
  • 1 1/2 szklanki mąki

Sposób przygotowania:

Wszystko razem mieszamy. Po uzyskaniu zwartej masy posypujemy ciasto, rozkruszając ręcznie lub używając tarki z dużymi oczkami.

Drożdżówka z rabarbarem
Drożdżówka z rabarbarem

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości