Bakłażany Raisy, polędwiczki z kopytkami, drożdżówka- nieszablonowe dania Wandy

Bakłażany Raisy, polędwiczki z kopytkami, drożdżówka- nieszablonowe dania Wandy
Bakłażany Raisy, polędwiczki z kopytkami, drożdżówka- nieszablonowe dania Wandy

WANDA SZCZEPANIAK

PRZYSTAWKA:

Bakłażany Raisy

czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 2 bakłażany
    • 2 pomidory
      • 1 cebula
        • 1 ząbek czosnku
          • sól
            • pieprz
              • oliwa z oliwek
                • koper zielony
                  • 5 dag migdałów pokrojonych w paski

                    Sposób przygotowania:

                    Bakłażany i pomidory myjemy, kroimy w większą kostkę i podsmażamy na patelni. Po odparowaniu wody, dodajemy pokrojony na drobno czosnek, cebulę i resztę składników. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Podajemy na zimno.

                    Bakłażany Raisy
                    Bakłażany Raisy

                    DANIE GŁÓWNE:

                    Polędwiczki w trzech pieprzach z kopytkami

                    czas przygotowania: 1 godzina

                    Składniki:

                    • 1 kg polędwicy wieprzowej
                      • 1 główka czosnku (drobno posiekanego)
                        • pieprz czarny, biały, czerwony (1/2 małej łyżeczki)
                          • 5 łyżek ciemnego sosu sojowego
                            • 5 łyżek magii
                              • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
                                • 1/3 szklanki wody
                                  • 1 listek laurowy
                                    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

                                      Sposób przygotowania:

                                      Polędwiczki myjemy, kroimy w plastry, czosnek przeciskamy przez praskę, nacieramy nim polędwicę i posypujemy pieprzem. Odstawiamy na 2 godziny. W tym czasie do rondla wlewamy wodę, wino, magii, sos sojowy i wrzucamy liść laurowy. Po 2 godzinach podsmażamy polędwiczki i wkładamy do rondla z przyprawami. Dusimy 5 minut. Następnie 1 łyżeczkę mączki ziemniaczanej mieszamy z odrobiną białego wina i zagęszczamy tym polędwiczki. Podajemy z ryżem, opiekanymi ziemniakami lub leniwymi pierogami.

                                      Kopytka

                                      Składniki:

                                      • 1 kg ziemniaków (obranych i ugotowanych)
                                        • 2 szklanki mąki tortowej
                                          • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
                                            • 1 jajko
                                              • szczypta soli

                                                Sposób przygotowania:

                                                Ziemniaki gotujemy i mielimy w maszynce. Po zmieleniu dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem mieszamy. Dzielimy ciasto na części. Formujemy wałeczki i kroimy w romby. Na wrzącą wodę wrzucamy pokrojone kluski, po wypłynięciu klusek wyjmujemy na sito. Podajemy na różne sposoby: ze śmietaną, z mięsem i sosem, z okrasą.

                                                Polędwiczki w trzech pieprzach
                                                Polędwiczki w trzech pieprzach

                                                DESER:

                                                Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

                                                czas przygotowania: 1,5h

                                                Ciasto

                                                Składniki:

                                                • 1/2 kg mąki
                                                  • 5 jaj
                                                    • 15-20 dag cukru
                                                      • 5 dag drożdży
                                                        • 1 duża łyżka masła
                                                          • 1 szklanka mleka
                                                            • 1/2 kg rabarbaru

                                                              Sposób przygotowania:

                                                              Mąkę wsypujemy do miski, jaja ucieramy z cukrem.1/3 szklanki mleka podgrzewamy, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i drożdże. Mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże, utarte jaja z cukrem i resztę mleka dodajemy do mąki. Wszystko mieszamy rękoma i wyrabiamy ciasto przez około 20 minut. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Po wymieszaniu odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Następnie przygotowujemy formę: smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wyrośnięte ciasto przekładamy do przygotowanej formy. Układamy na nim owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 40 minut.

                                                              Kruszonka

                                                              Składniki:

                                                              • 3 łyżki cukru
                                                                • 1 cukier waniliowy
                                                                  • 1 żółtko
                                                                    • 1 łyżka oleju
                                                                      • 1/2 kostki tłuszczu
                                                                        • 1 1/2 szklanki mąki

                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                          Wszystko razem mieszamy. Po uzyskaniu zwartej masy posypujemy ciasto, rozkruszając ręcznie lub używając tarki z dużymi oczkami.

                                                                          Drożdżówka z rabarbarem
                                                                          Drożdżówka z rabarbarem

                                                                          Autor: TVN

                                                                          podziel się:

                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                          Pizzaiolo Valerio Valle zdradził sekretny przepis na idealną pizzę!

                                                                          Pizzaiolo Valerio Valle zdradził sekretny przepis na idealną pizzę!

                                                                          Niezwykłe Stany Prokopa: Motocyklowa Ewangelia - Jezusowi Żołnierze z Denver

                                                                          Niezwykłe Stany Prokopa: Motocyklowa Ewangelia - Jezusowi Żołnierze z Denver

                                                                          Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                                          Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                                          Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                                          Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                                          Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                                          Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                                          Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                          Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!