Wojciech Zys „Przebojowy Dzielnicowy”

Wojciech Zys „Przebojowy Dzielnicowy”
Wojciech Zys „Przebojowy Dzielnicowy”

Składniki:

1 pierś z perliczki ze skórą 1 jajko 1/2 cebuli sól, pieprz 1/2 kostki masła 4 zielone szparagi 7 pomidorów koktajlowych 1 łyżka śmietanki oliwa z oliwek 1 łyżeczka octu winnego

Przygotowanie:

Nacieramy perliczkę solą, pieprzem i wkładamy do miseczki z oliwą. Podczas marynowania, przesmażamy na maśle cebulkę z pomidorami. Po jakimś czasie wkładamy pierś na pomidory i dusimy przez 10 minut. Przygotowujemy sos z pomarańczy: wyciskamy na patelnię sok z jednej pomarańczy, dodajemy troszkę masła, podgrzewamy i po chwili klarowania dodajemy łyżeczkę śmietanki. Gotujemy jajko w koszulce, we wrzątku z odrobiną octu. Szparagi przesmażamy na sosie z pomarańczy przez ok. 4min. Całość wykładamy na talerz.

podziel się:

Pozostałe wiadomości