Ma 29 lat i mieszka w Zalasewie w województwie wielkopolskim. Pracuje w Poznaniu w Urzędzie Miasta jako specjalista.
PIEROGOWE TRIO
1.Pierogi „śledziowe z esencją grzybową”.
Składniki farszu:
- płaty śledziowe solone – ok. 5 sztuk,
- ugotowane grzyby (suszone podgrzybki lub prawdziwki) – duża garść,
- pieprz czarny świeżo mielony – do smaku.
Płaty śledziowe moczymy przez ok. 1 h (dwa razy zmieniamy wodę), następnie mielimy za pomocą maszynki do mielenia (średnie oczka), kolejno mielimy ugotowane grzyby. Farsz mieszamy i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem (nie dodajemy soli, gdyż śledź jest wystarczająco słony). Mieszamy do uzyskania zwartej konsystencji, gdyby farsz był za płynny należy dodać trochę bułki tartej i wymieszać.
Składniki sosu:
- wywar z ugotowanych grzybów suszonych,
- liść laurowy – 1 lub 2 sztuki,
- czosnek – 1 cały ząbek,
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
Do posiadanego wywaru dodajemy liść laurowy, czosnek (cały ząbek, nie przesiekany) i redukujemy do otrzymania dosyć gęstej esencji. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
2.Pierogi „bolońskie z sosem bazyliowym”.
Składniki farszu:
- mięso mielone (najlepiej wieprzowo - wołowe) – ok. 300-400 g.,
- olej – ok. 2 łyżki
- cebula – 1 sztuka (średniej wielkości),
- czosnek – 1, 2 ząbki,
- pieczarki – 5 sztuk (większych),
- papryka – ok. połowy (najlepiej żółta lub czerwona),
- pomidory pelati – 1 puszka
- sól – do smaku,
- suszone oregano – do smaku,
- suszona bazylia – do smaku,
- cukier – do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony – do smaku.
Mięso smażymy na patelni, na której mamy rozgrzany olej. Po ok. 5 minutach dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia się cebuli. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i po 4-5 min dodajemy posiekaną paprykę. Kolejno dodajemy pomidory i dusimy na średnim ogniu ok. 10 - 15 min. Po tym czasie za pomocą blendera miksujemy farsz i doprawiamy: solą, świeżo mielonym pieprzem, oregano, bazylią i cukrem. Przez kolejne 10-15 min na wolnym ogniu redukujemy powstały farsz do uzyskania gęstej konstystencji.
Składniki sosu:
- świeża bazylia – ok 1/3 pęczka,
- oliwa z oliwek – ok. 2 łyżek,
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
Do naczynia dodajemy umytą i osuszoną bazylię, oliwę, sól i pieprz, blendujemy do uzyskania aksamitnej konsystencji.
3.Pierogi „ruskie z grillowaną czerwoną cebulą i okrasą”.
Składniki farszu:
- ugotowane ziemniaki – ok. 300 g.,
- twaróg półtłusty – 1 opakowanie,
- czerwona cebula – 1 duża sztuka lub 2 średnie,
- sól – do smaku,
- suszony majeranek – do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony – do smaku.
Ziemniaki i twaróg mielimy za pomocą maszynki do mielenia (średnie oczka), czerwoną cebulę kroimy w plastry (średniej grubości) i grillujemy (na grillu lub patelni grillowej – bez dodatku oleju) do uzyskania ciemnych prążków, a następnie siekamy i dodajemy do farszu. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym majerankiem do smaku i wyrabiamy do uzyskania zwartej konsystencji.
Składniki okrasy:
- olej – ok. 3-4 łyżki,
- cebula – 1 duża,
- sól – do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony – do smaku,
- cukier – szczypta.
Na rozgrzany olej na patelni dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę i smażymy, aż się zeszkli, następnie dodajemy sól, pieprz i odrobinę cukru (spowoduje jeszcze lepsza karmelizację cebuli) i smażymy na wolnym ogniu ok 5-10 min do uzyskania dobrze skarmelizowanej cebuli.
Ciasto na pierogi:
- mąka – 550 g.,
- jajka – 1 sztuka,
- ciepła woda – 1 szklanka,
- olej – 2 łyżki,
- sól – szczypta.
Na blacie/stolnicy wysypujemy mąkę, dodajemy jajko, olej, sól i wodę (stopniowo), następnie wyrabiamy ciasto do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji.
Gotowanie i serwowanie pierogów:
„Ulepione” pierogi wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy od chwili wypłynięcia ok. 3-4 minuty. Następnie osuszmy na ręczniku papierowym i wykładamy na talerz. Proponuję prostokątny talerz/półmisek, na którym ułożymy 3 rzędy pierogów (każdy rząd to inny rodzaj pierogów). W rzędach pierogi powinny być ułożone na zakładkę, na wierzchu polewamy ww. sosami (w niewielkiej ilości).
Smacznego ;)!