SKŁADNIKI: 3 przegrzebki 2 jajka 2 pory 3 liście limonki 2 trawy cytrynowe ½ pora 100ml białego wina 200ml bulionu drobiowego garść zielonego groszku masło, oliwa sól, pieprz, cukier, curry, świeży imbir limonka 50-100 ml śmietany 30%
PRZYGOTOWANIE:
Kawałek pora podsmażamy na maśle, dodajemy trawę cytrynową, limonkę, starty imbir, podlewamy winem i redukujemy. Następnie podlewamy bulionem i doprawiamy solą i pieprzem. Sos wykańczamy śmietaną i przecedzamy przez sito. Małże doprawione solą, pieprzem i curry smażymy na rozgrzanej oliwie. Skropiamy limonką. Pora kroimy w półtalarki, dusimy na maśle i doprawiamy solą i pieprzem, cukrem oraz kilkoma kroplami limonki. Groszek gotujemy w osolonym wrzątku. Jajka ubijamy trzepaczką, przyprawiam solą. i smażymy na maśle puszystego omleta. Wykrawamy z niego 3 krążki na których kładziemy duszonego pora, a na to przegrzebki. Posypujemy groszkiem i polewamy sosem.