Samar Khanafer: Smażone małże św. Jakuba z jajkami przepiórczymi

SAMAR KHANFER_ (2).jpg
SAMAR KHANFER_ (2).jpg

SKŁADNIKI: 3 przegrzebki sól, pieprz, curry kilka gałązek świeżej mięty 100 g kaszy kuskus 1 pomidor malinowy 100 g groszku zielonego 2 cytryny masło 100 g śmietany double cream wywar z kurczaka 1 dymka 1 ząbek czosnku 150 ml białego wina 2 gałązki trawy cytrynowej oliwa z oliwek 1-3 jajka przepiórcze PRZYGOTOWANIE: Kuskus zalewamy wywarem i delikatnie solimy. Pomidora obieramy ze skórki, wyjmujemy pestki i kroimy na drobną kostkę. Groszek gotujemy w solonej wodzie. Wszystko razem mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek. Dymkę kroimy w piórka, i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Podlewamy delikatnie winem, redukujemy i dodajemy trawę cytrynową. Podlewamy wywarem i dalej redukujemy. Na sam koniec dodajemy wyciśniętą połowę ząbka czosnku oraz śmietankę i startą skórkę z cytryny. Przegrzebki przyprawiamy curry oraz solą i smażymy na oliwie z oliwek po ok. 1,5 minuty z każdej strony. Na oliwie z oliwek smażymy również przepiórcze jajka, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy odrobinę masła. Całość układamy na talerzu.

podziel się:

Pozostałe wiadomości