Samar Khanafer: Smażona wątróbka cielęca na blanszowanej botwinie

Samar Khanafer_ (1).jpg
Samar Khanafer_ (1).jpg

SKŁADNIKI: 200 g wątróbki cielęcej 1 czerwona cebula 200 g winogron 200 ml demiglassu pęczek botwiny 100 ml czerwonego, wytrawnego wina 1 marchew 1 seler masło do smażenia oliwa z oliwek do smażenia sól pieprz czarny i czerwony ½ pęczka natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Winogrona obieramy ze skórki i pestek, cebulę kroimy w piórka i smażymy na odrobinie masła. Wlewamy do masła wywar i wkładamy orane winogrona. Gotujemy aż cebulka zmięknie, na sam koniec doprawiamy czerwony pieprzem. Botwinę płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy na cienkie paseczki. Przesmażamy na maśle, dodajemy odrobinę wina. Przyprawiamy solą i pieprzem. Marchew i seler gotujemy w wywarze i blendujemy. Wątróbkę oczyszczamy z błon, przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, wkładamy natkę pietruszki oraz wątróbkę i smażymy do zrumienienia.

podziel się:

Pozostałe wiadomości