Cukinia faszerowana
Składniki: 1 cukinia 1 pomidor 1 ziemniak 150 g boczku masło i oliwa do smażenia 100 ml śmietany 30% czosnek suszony pieprz sól oregano suszone bazylia świeża
Przygotowanie: Cukinię przekrajamy wzdłuż na pół i wydrążamy. Miąższ cukinii zachowujemy, a pozostałą jej część lekko obgotowujemy w osolonym wrzątku, następnie wyciągamy, osuszamy i odkładamy do ostudzenia. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do niego miąższ z cukinii i śmietankę, mieszamy, zagotowujemy i redukujemy. Ziemniaka gotujemy w osolonym wrzątku na półmiękko, następnie kroimy w plasterki, doprawiamy solą, czosnkiem suszonym, oregano i podsmażamy na oliwie. Pomidora kroimy w kostkę i smażymy na maśle z ziołami. Prezentacja: Ostudzoną cukinię faszerujemy gorącą masą z boczkiem, a na wierzch dajemy powstałą z pomidora masę. Podajemy natychmiast z plastrami smażonego ziemniaka.