Przepisy z V odcinka - Wielkie grillowanie!

Image_1024 (24).jpg
Image_1024 (24).jpg

Ola i Rafał - czerwoni

Pstrąg grillowany w całości:

-pstrąg,

-łyżka masła,

-łyżka oliwy,

-łyżka posiekanej natki pietruszki,

-ząbek czosnku,

-plaster pomarańczy,

-plaster cytryny,

-pół kopru włoskiego,

-garść winogron zielonych i czerwonych,

-wyfiletowana pomarańcza,

-pieczona papryka czerwona,

-pół obranej kalarepy,

-winegret pomarańczowy,

-sól, pieprz,

-musztarda dijon

Pstrąga nacieramy solą, do środka wkładamy masło wymieszane z solą, pierzem, czosnkiem i pietruszką. Dokładamy plaster pomarańczy i cytryny i plaster fenkułu. Pstrąga smarujemy oliwą, zawijamy w folię aluminiową w papilot. Pieczemy na grillu 10 minut z każdej strony. Winogrona kroimy na pół, dodajemy posiekaną obraną kalarepę i posiekany fenkuł oraz wyfiletowaną pomarańczę i grillowaną paprykę.

Robimy winegret: mieszamy łyżkę musztardy miodowej z sokiem z połowy pomarańczy, doprawiamy solą i pierzem i mieszamy z 2 łyżkami oliwy. Serwujemy z cząstką cytryny.

Karkówka w marynacie musztardowej

-karkówka

-musztarda miodowa i francuska

-ocet winny

-sól,pieprz

Plaster karkówki marynujemy w łyżce musztardy miodowej i gruboziarnistej (francuskiej), dolewamy łyżkę octu winnego, solimy, pieprzymy i odstawiamy na godzinę. Po godzinie grillujemy 15 minut.

Coleslaw do karkówki

-pół główki czerwonej i pół główki białej kapusty,

-3 marchewki,

-cebula,

-jabłko,

-garść pestek granatu,

- majonez, (jajo,musztarda,sok z cytryny,ocwt winny czerwony,sól,pieprz,olej)

-łyżeczka sosu worcestershire

Kapusty szatkujemy, a marchewkę, cebulę i jabłko trzemy na tarce na grubych oczkach. Robimy majonez: do wysokiego kielicha od blendera wbijamy całe jajko, 2 łyżki musztardy, łyżkę soku z cytryny, łyżkę octu winnego czerwonego, sól, pieprz i szklankę oleju. Zblendować od samego dołu, stopniowo podnosząc blender do góry do uzyskania konsystencji majonezu. Majonez wymieszać ze składnikami na colesława.

Kofty wołowe

-pół kg tłustego mięsa wołowego,

-jedna duża cebula,

-4-5 ząbków czosnku,

-po garści pietruszki zielonej, kolendry, mięty, tymianku

-sól,pieprz,ostra papryka w proszku

Wszystkie składniki mielimy w maszynce na grubych oczkach. Mięso wyrabiamy na gładką masę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ostrą papryką. Na metalowych szpadkach formujemy podłużne kiełbaski, grillujemy 10 minut, po 5 minutach, można przewrócić na druga stronę.

Tzatziki do koft

-ogórki

-sól,pieprz

-jogurt grecki

-czosnek

-cytryna

-miętaOgórek myjemy i tarkujemy na grubych oczkach, dodajemy łyżeczkę soli, odstawiamy do puszczenia soków. Po 15 minutach odsączamy przez ściereczkę lub gazę. Dodajemy jogurt grecki, 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę, sól, pieprz, łyżkę soku z cytryny, porwaną miętę, wszystko mieszamy.

Ajvar

-grillowana papryka czerwona,

-grillowany pomidor,

-grillowana połowa główki czosnku,

-oliwa z oliwek,

-oregano,

-mięta,

-pietruszka natka,

-tymianek,

-pół papryczki chili

-sól,pieprz

Wszystko blendujemy na jednolita masę, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z koftami.

Pieczarki faszerowane kozim serem

-pieczarki

-ser kozi

-zioła prowansalskie

-tymianek

-sól,pieprz

Z pieczarek wydrążamy środki, odcinamy nóżki. Nóżki przekładamy do malaksera, dodajemy do nich 100 g sera koziego, doprawiamy ziołami prowansalskimi, tymiankiem, solą i pieprzem, wszystko miksujemy. Uzyskaną masą wypełniamy wydrążone pieczarki, grillujemy pod przykryciem ok. 10 minut.

Karolina i Janek – pomarańczowi

Szaszłyki z kurczakiem i ananasem

  • pierś z kurczaka,
  • czerwona papryka,
  • żółta papryka,
  • czerwona cebula,
  • świeży ananas,
  • musztard miodowa,
  • papryczka chili
  • sól,pieprz

Kurczaka kroimy w grubą kostkę, ananasa też w kostkę. Mięso doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy musztardą miodową z drobno posiekaną papryczką chili. Paprykę i cebulę kroimy na grube kawałki. Na patyczek nadziewamy kurczaka, papryki, cebulę, ananasa na przemian, żeby było kolorowo. Smażymy na grillu po 10 minut z każdej strony.

Salsa do szaszłyków

  • czerwona papryka,
  • żółta papryka,
  • pół granatu,
  • czerwona cebula,
  • mięta,
  • sok z ananasa,
  • musztarda miodowa,
  • sól, pieprz

Papryki i cebulę kroimy w drobną kostkę, miętę siekamy, dodajemy łyżkę musztardy, łyżkę soku z ananasa, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Polędwica wołowa marynowana w świeżym tymianku, chipsy z ziemniaków

  • 20 dag polędwicy wołowej,
  • czosnek,
  • pół kostki masła,
  • 1/3 doniczki tymianku,
  • 2 ziemniaki,
  • rozmaryn suszony,
  • oliwa
  • sól

Polędwice czyścimy z błon, marynujemy w świeżym posiekanym tymianku i w oliwie. Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki, skrapiamy oliwą, 2 szczyptami soli i szczyptą suszonego rozmarynu. Polędwicę wrzucamy na rozgrzanego grilla, smażymy po 3 minuty z każdej strony na krwisto. Ściągamy z grilla i dajemy odpocząć ok. 5 minut. Na końcu dajemy kawałek masła czosnkowego na górę steka. Na końcu doprawiamy szczyptą soli. Ziemniaki kładziemy na grilla. Roztapiamy masło z czosnkiem i tym smarujemy ziemniaki, następnie pieczemy je na grillu po 5 minut na każdej strony do uzyskania brązowego koloru.

Dodatek do steka

Do rozpuszczonego masła z czosnkiem dodajemy łyżkę musztardy i mieszamy.

Pstrąg z sosem tzatziki

  • pstrąg,
  • 50 g masła,
  • pół pęczku kopru,
  • 2 plastry cytryny,
  • 2 ogórki świeże gruntowe,
  • jogurt grecki,
  • czosnek,
  • sól

Nacieramy pstrąga solą. Rozpuszczamy masło z czosnkiem i marynujemy w tym pstrąga. Dodajemy porwany koper do środka pstrąga i 2 plastry cytryny. Zamykamy pstrąga w folii i pieczemy na grillu po 4 minuty z każdej strony.

Ogórek kroimy w drobną kosteczkę, dajemy do miseczki, do tego 3 posiekane łodygi kopru, wyciśnięty ząbek czosnku, jogurt, sól do smaku, mieszamy.

Diana i Adrian - żółci

Szaszłyki z kurczakiem

  • pierś z kurczaka,
  • woda mineralna gazowana,
  • papryka czerwona,
  • cebula biała,
  • pomidor czerwony
  • sól,pieprz
  • masło

Kroimy kurczaka na mniejsze kostki, kroimy cebule w piórka, paprykę w dużą kostkę, kurczaka zalewamy wodą mineralną z cebulą, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na pół godziny. Pomidory kroimy w ćwiartki. Po pół godzinie nabijamy na patyczki kurczaka, paprykę, cebulę, pomidora. Grillujemy ok. 20 minut. W trakcie grillowania szaszłyk smarujemy masłem.

Surówka z białej kapusty

  • główka białej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • papryka czerwona,
  • oliwa z oliwek,
  • ocet jabłkowy,
  • ocet winny biały,
  • pieprz, sól, cukier,
  • mięta,
  • pietruszka naciowa

Wycinamy głąb z kapusty, szatkujemy, ścieramy marchewkę do miski z kapustą, kroimy zioła, solimy, pieprzymy, dodajemy cukier i ocet. Zagniatamy mocno kapustę, żeby straciła objętość.

Salsa

  • 2 pomidory,
  • pół czerwonej cebuli,
  • natka pietruszki,
  • oliwa,
  • sól, pieprz,
  • pół papryki czerwonej

Pomidor kroimy w drobną kostkę, cebulkę też, zioła siekamy, paprykę też w drobną kostkę, dodajemy sól, pieprz, oliwę, wszystko mieszamy.

Pstrąg

  • pstrąg,
  • 20 g masła,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • cytryna

Usuwamy z pstrąga skrzela, wydłubujemy oczy, do środka dajemy posiekaną pietruszkę, masło, 2 plastry cytryny, doprawiamy solą i pieprzem z zewnątrz i w środku. Grillujemy po 5 minut z każdej strony. Na koniec na pstrąga kładziemy kawałek cytryny.

Majonez

  • jajko,
  • łyżeczka musztardy,
  • pół ząbku czosnku,
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • sól,pieprz

Jajko wbijamy do kielicha, dodajemy musztardę, pół ząbku czosnku, blendujemy. Po ujednoliceniu masy dolewamy małym strumieniem olej do zgęstnienia. Doprawiamy solą i pieprzem.

Burger

  • grzyby portobello,
  • pomidor,
  • wołowina,
  • cebula duża,
  • czosnek,
  • pół kostki masła,
  • jajko sadzone,
  • ser cheddar,
  • majonez z przepisu powyżej
  • oliwa
  • sól,pieprz

Obcinamy nóżkę z grzybów, kapelusz nacinamy, nacieramy oliwą, dodajemy sól i grillujemy z obu stron po 5 minut.

Mielimy wołowinę z cebulą i czosnkiem, dodajemy masło do środka, doprawiamy solą i pieprzem i dobrze ugniatamy. Formujemy kotleciki na wysokość 2,5 cm. Smażymy na grillu 8 minut z każdej strony. Składamy burgera: grzyby, majonez, mięso, pomidor, plaster cheddara, pomidor, jajko sadzone, majonez, grzyb, przebijamy patyczkiem do szaszłyków.

Burgera podajemy z kapustą i szaszłykiem a pstrąga z salsą.

Sylwia i Tomek S. - zieloni

Szaszłyk kolorowy

-pierś z kurczaka,

-boczek świeży,

-cebula,

-3 rodzaje papryki,

-cukinia,

-sól,

-olej,

-papryka słodka

Wszystkie składniki kroimy w grubą kostkę, umieszczamy w misce, marynujemy w słodkiej papryce, soli i oleju. Nabijamy na patyczek. Grillujemy ok. 15 minut.

Musztarda z grillowanej papryki

-papryka czerwona i żółta,

-100 ml oliwy z oliwek,

-sól, pieprz,

-garść rukoli,

-łyżeczka octu winnego

Z papryk wycinamy środek, kroimy na części, grillujemy, aż skóra będzie przypalona. Ściągamy paprykę, wkładamy do miski i przykrywamy folią aluminiową tak, by skórka sama odeszła od papryki. Po około 15 minutach ściągamy skórę, wrzucamy wszystkie składniki do blendera, blendujemy na gładką masę.

Burger

-wołowina

-boczek

-cebula

-musztarda francuska

-sól,pieprz

Mięso wołowe mielimy wraz z boczkiem w proporcjach 70/30. Cebulę białą też mielimy, dodajemy dużą łyżkę musztardy francuskiej, doprawiamy solą i pierzem. Formujemy kotleciki na burgery i grillujemy 10 minut z każdej strony.

Sałatka z fasoli czerwonej

-pół puszki fasoli,

-garść kolendry,

-garść natki pietruszki,

-sok z cytryny,

-pół łyżeczki imbiru,

-½ posiekanej papryczki chili,

-100 ml oliwy z oliwek

Fasolę odsączamy, płuczemy pod wodą, wrzucamy do miski. Dodajemy posiekane zioła, posiekane chili i resztę składników. Całość mieszamy.

Sałatka z serem halloumi

-garść szpinaku,

-garść rukoli,

-pół serka halloumi,

-garść owocu granatu,

-2 łyżki sosu sojowego,

-łyżka miodu,

-sól, pieprz,

-sok z połowy cytryny

Halloumi kroimy na plastry i grillujemy po 5 minut z każdej strony. Szpinak, rukolę wrzucamy do miski, dorzucamy pozostałe składniki i ziarenka granatu ze zgrillowanym serem, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pstrąg

Marynata:

-garść pietruszki,

-100 ml oliwy z oliwek,

-pół łyżeczki imbiru,

-pół posiekanego chili,

-pół cytryny,

-¼ kostki masła,

-kilka listków szałwii,

-garść tymianku

Cytrynę kroimy na plastry i grillujemy. Pietruszkę i chili siekamy, wrzucamy do miseczki, zalewamy oliwą, dodajemy sok z połowy cytryny, imbir, skórkę z połowy cytryny. Masło rozcieramy z posiekaną szałwią. Rybę nacinamy i nacieramy ją całą marynatą. W nacięcia wsmarowujemy szałwiowe masło, do środka wkładamy tymianek oraz grillowną cytrynę. Całość smażymy na folii aluminiowej po 5 minut z każdej strony.

Sałatka do pstrąga

-3 pomidorki koktajlowe,

-garść koperku,

-garść kolendry,

-oliwa z oliwek,

-ząbek czosnku,

-sól, pieprz

Na patelni blanszujemy pomidory w oliwie, czosnku, dorzucamy posiekane zioła, po kilku sekundach ściągamy z patelni na talerz.

Asia i Joasia – fioletowe

Karminadle z grilla

-1kg karkówki wieprzowej,

-cebula,

-majeranek,

-sól, pieprz,

-musztarda dijon

Mięso przepuścić przez maszynkę, dodać dużą łyżkę musztardy. Cebulkę pokroić w kostkę, dodać do mięsa, dosypać łyżeczkę majeranku, doprawić solą i pierzem, wszystko wymieszać. Uformować kulki.

Smażyć na grillu po 5 minut z każdej strony, żeby mięso było soczyste

Szaszłyki z kurczaka z kiełbasą i pieczarkami

-pierś z kurczaka

-sól,pieprz

-papryka słodka

-pieczarki

-kiełbasa

Pierś z kurczaka pokroić w większą kostkę, przyprawić solą, pierzem, papryką słodką. Pieczarki pokroić w kawałki, a kiełbaskę w talarki. Nabić na patyczek i smażyć na grillu po 5 minut z każdej strony.

Smażone ziemniaczki z tymiankiem i kozim serem

-ziemniaki

-oliwa

-sól,pieprz,tymianek

-kozi ser

-oliwa koperkowa

Ziemniaki pokroić w drobną kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię wlać troszeczkę oliwy, dodać sól i tymianek. Smażyć do zarumienienia skórki. Po usmażeniu ziemniaczków pokruszyć na nie kozi ser zamarynowany w oliwie koperkowej.

Sos tzatziki

-3 ogórki gruntowe,

-jeden gęsty jogurt grecki,

-garść kopru,

-2 ząbki czosnku,

-sól, pieprz

Ogórki obrać, zetrzeć na grubych oczkach na tarce, dodać jogurt grecki, sól, pieprz, posiekany czosnek i posiekaną garść koperku. Wymieszać.

Surówka z młodej kapusty, marchewki i koperku

-połówka młodej kapusty,

-marchewka,

-garść koperku,

-połowa soku z cytryny,

-sól,pieprz,

-cukier do smaku,

-łyżka oliwy

Poszatkować kapustę, marchewkę zetrzeć na tarce, posiekać koperek. Kapustę wrzucić do miski, sypać solą i cukrem. Poczekać, aż kapusta puści soki, dodać łyżkę oliwy, sok z cytryny, wymieszać wszystko razem, doprawić wg uznania.

Pstrąg

-pstrąg

-masło

-czosnek

-koperek

-cytryna

-sól

Do środka pstrąga dodać 2 łyżki masła, posiekany ząbek czosnku, dużą łyżkę posiekanego koperku i plasterek cytryny. Posolić z wierzchu. Smażyć na grillu po 5 minut z każdej strony.

Kasia i Tomek - niebiescy

Szaszłyki z kurczakiem, papryką i cukinią

-piersi z kurczaka

-papryka słodka,curry

-sól,pieprz

-cynamon

-gałka muszkatołowa

-jogurt grecki

-cytryna

4 piersi kurczaka pociąć w kostkę, wrzucić do miski, dodać przyprawy: paprykę słodka łyżeczkę, curry łyżeczka, sól, pieprz do smaku, pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół opakowania jogurtu greckiego, sok z połowy cytryny. Kurczaka marynować w tym 20 minut. Nadziać na patyki cukinię w plasterkach, paprykę pokrojoną w kostkę i kawałki kurczaka. Grillować do zarumienienia kurczaka.

Karkówka

-karkówka

-pieprz,sól

-papryka ostra

-musztarda miodowa

-sos Worcestershire

2 duże kawałki karkówki pociąć w 2 cm plastry, włożyć do miski. Marynata: pieprz, sól, papryka ostra, musztarda miodowa 5 łyżek, sos Worcestershire. Włożyć karkówkę do marynaty na 20 minut. Potem grillować do zbrązowienia mięsa.

Pstrąg

-pstrąg,

-3 plasterki cytryny,

-garść koperku i natki pietruszki,

-łyżka masła,

-łyżka oliwy z oliwek,

-sól, pieprz

Pstrąga w środku posolić i popieprzyć. Włożyć plasterki cytryny, zioła i masło. Z zewnątrz posmarować oliwą. Grillować 5 minut z każdej strony.

Sałatka z pomarańczy

-3 pomarańcze,

-pół granatu,

-jedna doniczka kolendry,

-garść pietruszki,

-3 łyżki soku z cytryny,

-2 łyżki oliwy z oliwek

Pomarańcze obrać, wyfiletować, pokroić w kostkę. Dodać pestki granatu i drobno posiekane kolendrę i pietruszkę. Dolać oliwę, sok z cytryny i wszystko razem wymieszać.

Sałatka arbuzowa

-pół arbuza,

-opakowanie sera feta,

-garść mięty,

-2 łyżki oliwy,

-2 łyżki soku z cytryny,

-sól, pieprz

Arbuza pokroić w kostkę, pokruszyć fetę i dodać posiekaną miętę. Dolać oliwy i soku z cytryny, doprawić i wymieszać.

Sos musztardowy do karkówki

-3 jajka,

-2 łyżki soku z cytryny,

-2 łyżki musztardy,

-2 szklanki oleju,

-100 g ziarnistej musztardy,

-sól, pieprz

Do kielicha blendera wbić całe jajka, dodać sok z cytryny i musztardę, zalać olejem. Zblendować od samego dołu, stopniowo podnosząc blender do góry do uzyskania konsystencji majonezu. Wymieszać z musztardą ziarnistą, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Konfitura z białej cebuli do karkówki

-5 cebul,

-szklanka białego wina,

-szklanka wody,

-3 łyżki cukru,

-łyżeczka soli,

-łyżeczka suszonego tymianku,

-łyżka oliwy

Cebule obrać, pokroić w piórka i przesmażyć na oliwie do lekko złotego koloru. Zalać winem, odparować, dodać cukier i sól, podsmażyć do delikatnego skarmelizowania cukru, dodać tymianek, zalać wodą i gotować ok. 15 minut do miękkości.

podziel się:

Pozostałe wiadomości