Ola i Rafał - czerwoni
Pstrąg grillowany w całości:
-pstrąg,
-łyżka masła,
-łyżka oliwy,
-łyżka posiekanej natki pietruszki,
-ząbek czosnku,
-plaster pomarańczy,
-plaster cytryny,
-pół kopru włoskiego,
-garść winogron zielonych i czerwonych,
-wyfiletowana pomarańcza,
-pieczona papryka czerwona,
-pół obranej kalarepy,
-winegret pomarańczowy,
-sól, pieprz,
-musztarda dijon
Pstrąga nacieramy solą, do środka wkładamy masło wymieszane z solą, pierzem, czosnkiem i pietruszką. Dokładamy plaster pomarańczy i cytryny i plaster fenkułu. Pstrąga smarujemy oliwą, zawijamy w folię aluminiową w papilot. Pieczemy na grillu 10 minut z każdej strony. Winogrona kroimy na pół, dodajemy posiekaną obraną kalarepę i posiekany fenkuł oraz wyfiletowaną pomarańczę i grillowaną paprykę.
Robimy winegret: mieszamy łyżkę musztardy miodowej z sokiem z połowy pomarańczy, doprawiamy solą i pierzem i mieszamy z 2 łyżkami oliwy. Serwujemy z cząstką cytryny.
Karkówka w marynacie musztardowej
-karkówka
-musztarda miodowa i francuska
-ocet winny
-sól,pieprz
Plaster karkówki marynujemy w łyżce musztardy miodowej i gruboziarnistej (francuskiej), dolewamy łyżkę octu winnego, solimy, pieprzymy i odstawiamy na godzinę. Po godzinie grillujemy 15 minut.
Coleslaw do karkówki
-pół główki czerwonej i pół główki białej kapusty,
-3 marchewki,
-cebula,
-jabłko,
-garść pestek granatu,
- majonez, (jajo,musztarda,sok z cytryny,ocwt winny czerwony,sól,pieprz,olej)
-łyżeczka sosu worcestershire
Kapusty szatkujemy, a marchewkę, cebulę i jabłko trzemy na tarce na grubych oczkach. Robimy majonez: do wysokiego kielicha od blendera wbijamy całe jajko, 2 łyżki musztardy, łyżkę soku z cytryny, łyżkę octu winnego czerwonego, sól, pieprz i szklankę oleju. Zblendować od samego dołu, stopniowo podnosząc blender do góry do uzyskania konsystencji majonezu. Majonez wymieszać ze składnikami na colesława.
Kofty wołowe
-pół kg tłustego mięsa wołowego,
-jedna duża cebula,
-4-5 ząbków czosnku,
-po garści pietruszki zielonej, kolendry, mięty, tymianku
-sól,pieprz,ostra papryka w proszku
Wszystkie składniki mielimy w maszynce na grubych oczkach. Mięso wyrabiamy na gładką masę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ostrą papryką. Na metalowych szpadkach formujemy podłużne kiełbaski, grillujemy 10 minut, po 5 minutach, można przewrócić na druga stronę.
Tzatziki do koft
-ogórki
-sól,pieprz
-jogurt grecki
-czosnek
-cytryna
-miętaOgórek myjemy i tarkujemy na grubych oczkach, dodajemy łyżeczkę soli, odstawiamy do puszczenia soków. Po 15 minutach odsączamy przez ściereczkę lub gazę. Dodajemy jogurt grecki, 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę, sól, pieprz, łyżkę soku z cytryny, porwaną miętę, wszystko mieszamy.
Ajvar
-grillowana papryka czerwona,
-grillowany pomidor,
-grillowana połowa główki czosnku,
-oliwa z oliwek,
-oregano,
-mięta,
-pietruszka natka,
-tymianek,
-pół papryczki chili
-sól,pieprz
Wszystko blendujemy na jednolita masę, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z koftami.
Pieczarki faszerowane kozim serem
-pieczarki
-ser kozi
-zioła prowansalskie
-tymianek
-sól,pieprz
Z pieczarek wydrążamy środki, odcinamy nóżki. Nóżki przekładamy do malaksera, dodajemy do nich 100 g sera koziego, doprawiamy ziołami prowansalskimi, tymiankiem, solą i pieprzem, wszystko miksujemy. Uzyskaną masą wypełniamy wydrążone pieczarki, grillujemy pod przykryciem ok. 10 minut.
Karolina i Janek – pomarańczowi
Szaszłyki z kurczakiem i ananasem
- pierś z kurczaka,
- czerwona papryka,
- żółta papryka,
- czerwona cebula,
- świeży ananas,
- musztard miodowa,
- papryczka chili
- sól,pieprz
Kurczaka kroimy w grubą kostkę, ananasa też w kostkę. Mięso doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy musztardą miodową z drobno posiekaną papryczką chili. Paprykę i cebulę kroimy na grube kawałki. Na patyczek nadziewamy kurczaka, papryki, cebulę, ananasa na przemian, żeby było kolorowo. Smażymy na grillu po 10 minut z każdej strony.
Salsa do szaszłyków
- czerwona papryka,
- żółta papryka,
- pół granatu,
- czerwona cebula,
- mięta,
- sok z ananasa,
- musztarda miodowa,
- sól, pieprz
Papryki i cebulę kroimy w drobną kostkę, miętę siekamy, dodajemy łyżkę musztardy, łyżkę soku z ananasa, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Polędwica wołowa marynowana w świeżym tymianku, chipsy z ziemniaków
- 20 dag polędwicy wołowej,
- czosnek,
- pół kostki masła,
- 1/3 doniczki tymianku,
- 2 ziemniaki,
- rozmaryn suszony,
- oliwa
- sól
Polędwice czyścimy z błon, marynujemy w świeżym posiekanym tymianku i w oliwie. Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki, skrapiamy oliwą, 2 szczyptami soli i szczyptą suszonego rozmarynu. Polędwicę wrzucamy na rozgrzanego grilla, smażymy po 3 minuty z każdej strony na krwisto. Ściągamy z grilla i dajemy odpocząć ok. 5 minut. Na końcu dajemy kawałek masła czosnkowego na górę steka. Na końcu doprawiamy szczyptą soli. Ziemniaki kładziemy na grilla. Roztapiamy masło z czosnkiem i tym smarujemy ziemniaki, następnie pieczemy je na grillu po 5 minut na każdej strony do uzyskania brązowego koloru.
Dodatek do steka
Do rozpuszczonego masła z czosnkiem dodajemy łyżkę musztardy i mieszamy.
Pstrąg z sosem tzatziki
- pstrąg,
- 50 g masła,
- pół pęczku kopru,
- 2 plastry cytryny,
- 2 ogórki świeże gruntowe,
- jogurt grecki,
- czosnek,
- sól
Nacieramy pstrąga solą. Rozpuszczamy masło z czosnkiem i marynujemy w tym pstrąga. Dodajemy porwany koper do środka pstrąga i 2 plastry cytryny. Zamykamy pstrąga w folii i pieczemy na grillu po 4 minuty z każdej strony.
Ogórek kroimy w drobną kosteczkę, dajemy do miseczki, do tego 3 posiekane łodygi kopru, wyciśnięty ząbek czosnku, jogurt, sól do smaku, mieszamy.
Diana i Adrian - żółci
Szaszłyki z kurczakiem
- pierś z kurczaka,
- woda mineralna gazowana,
- papryka czerwona,
- cebula biała,
- pomidor czerwony
- sól,pieprz
- masło
Kroimy kurczaka na mniejsze kostki, kroimy cebule w piórka, paprykę w dużą kostkę, kurczaka zalewamy wodą mineralną z cebulą, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na pół godziny. Pomidory kroimy w ćwiartki. Po pół godzinie nabijamy na patyczki kurczaka, paprykę, cebulę, pomidora. Grillujemy ok. 20 minut. W trakcie grillowania szaszłyk smarujemy masłem.
Surówka z białej kapusty
- główka białej kapusty,
- 2 marchewki,
- papryka czerwona,
- oliwa z oliwek,
- ocet jabłkowy,
- ocet winny biały,
- pieprz, sól, cukier,
- mięta,
- pietruszka naciowa
Wycinamy głąb z kapusty, szatkujemy, ścieramy marchewkę do miski z kapustą, kroimy zioła, solimy, pieprzymy, dodajemy cukier i ocet. Zagniatamy mocno kapustę, żeby straciła objętość.
Salsa
- 2 pomidory,
- pół czerwonej cebuli,
- natka pietruszki,
- oliwa,
- sól, pieprz,
- pół papryki czerwonej
Pomidor kroimy w drobną kostkę, cebulkę też, zioła siekamy, paprykę też w drobną kostkę, dodajemy sól, pieprz, oliwę, wszystko mieszamy.
Pstrąg
- pstrąg,
- 20 g masła,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz,
- cytryna
Usuwamy z pstrąga skrzela, wydłubujemy oczy, do środka dajemy posiekaną pietruszkę, masło, 2 plastry cytryny, doprawiamy solą i pieprzem z zewnątrz i w środku. Grillujemy po 5 minut z każdej strony. Na koniec na pstrąga kładziemy kawałek cytryny.
Majonez
- jajko,
- łyżeczka musztardy,
- pół ząbku czosnku,
- 150 ml oleju rzepakowego
- sól,pieprz
Jajko wbijamy do kielicha, dodajemy musztardę, pół ząbku czosnku, blendujemy. Po ujednoliceniu masy dolewamy małym strumieniem olej do zgęstnienia. Doprawiamy solą i pieprzem.
Burger
- grzyby portobello,
- pomidor,
- wołowina,
- cebula duża,
- czosnek,
- pół kostki masła,
- jajko sadzone,
- ser cheddar,
- majonez z przepisu powyżej
- oliwa
- sól,pieprz
Obcinamy nóżkę z grzybów, kapelusz nacinamy, nacieramy oliwą, dodajemy sól i grillujemy z obu stron po 5 minut.
Mielimy wołowinę z cebulą i czosnkiem, dodajemy masło do środka, doprawiamy solą i pieprzem i dobrze ugniatamy. Formujemy kotleciki na wysokość 2,5 cm. Smażymy na grillu 8 minut z każdej strony. Składamy burgera: grzyby, majonez, mięso, pomidor, plaster cheddara, pomidor, jajko sadzone, majonez, grzyb, przebijamy patyczkiem do szaszłyków.
Burgera podajemy z kapustą i szaszłykiem a pstrąga z salsą.
Sylwia i Tomek S. - zieloni
Szaszłyk kolorowy
-pierś z kurczaka,
-boczek świeży,
-cebula,
-3 rodzaje papryki,
-cukinia,
-sól,
-olej,
-papryka słodka
Wszystkie składniki kroimy w grubą kostkę, umieszczamy w misce, marynujemy w słodkiej papryce, soli i oleju. Nabijamy na patyczek. Grillujemy ok. 15 minut.
Musztarda z grillowanej papryki
-papryka czerwona i żółta,
-100 ml oliwy z oliwek,
-sól, pieprz,
-garść rukoli,
-łyżeczka octu winnego
Z papryk wycinamy środek, kroimy na części, grillujemy, aż skóra będzie przypalona. Ściągamy paprykę, wkładamy do miski i przykrywamy folią aluminiową tak, by skórka sama odeszła od papryki. Po około 15 minutach ściągamy skórę, wrzucamy wszystkie składniki do blendera, blendujemy na gładką masę.
Burger
-wołowina
-boczek
-cebula
-musztarda francuska
-sól,pieprz
Mięso wołowe mielimy wraz z boczkiem w proporcjach 70/30. Cebulę białą też mielimy, dodajemy dużą łyżkę musztardy francuskiej, doprawiamy solą i pierzem. Formujemy kotleciki na burgery i grillujemy 10 minut z każdej strony.
Sałatka z fasoli czerwonej
-pół puszki fasoli,
-garść kolendry,
-garść natki pietruszki,
-sok z cytryny,
-pół łyżeczki imbiru,
-½ posiekanej papryczki chili,
-100 ml oliwy z oliwek
Fasolę odsączamy, płuczemy pod wodą, wrzucamy do miski. Dodajemy posiekane zioła, posiekane chili i resztę składników. Całość mieszamy.
Sałatka z serem halloumi
-garść szpinaku,
-garść rukoli,
-pół serka halloumi,
-garść owocu granatu,
-2 łyżki sosu sojowego,
-łyżka miodu,
-sól, pieprz,
-sok z połowy cytryny
Halloumi kroimy na plastry i grillujemy po 5 minut z każdej strony. Szpinak, rukolę wrzucamy do miski, dorzucamy pozostałe składniki i ziarenka granatu ze zgrillowanym serem, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pstrąg
Marynata:
-garść pietruszki,
-100 ml oliwy z oliwek,
-pół łyżeczki imbiru,
-pół posiekanego chili,
-pół cytryny,
-¼ kostki masła,
-kilka listków szałwii,
-garść tymianku
Cytrynę kroimy na plastry i grillujemy. Pietruszkę i chili siekamy, wrzucamy do miseczki, zalewamy oliwą, dodajemy sok z połowy cytryny, imbir, skórkę z połowy cytryny. Masło rozcieramy z posiekaną szałwią. Rybę nacinamy i nacieramy ją całą marynatą. W nacięcia wsmarowujemy szałwiowe masło, do środka wkładamy tymianek oraz grillowną cytrynę. Całość smażymy na folii aluminiowej po 5 minut z każdej strony.
Sałatka do pstrąga
-3 pomidorki koktajlowe,
-garść koperku,
-garść kolendry,
-oliwa z oliwek,
-ząbek czosnku,
-sól, pieprz
Na patelni blanszujemy pomidory w oliwie, czosnku, dorzucamy posiekane zioła, po kilku sekundach ściągamy z patelni na talerz.
Asia i Joasia – fioletowe
Karminadle z grilla
-1kg karkówki wieprzowej,
-cebula,
-majeranek,
-sól, pieprz,
-musztarda dijon
Mięso przepuścić przez maszynkę, dodać dużą łyżkę musztardy. Cebulkę pokroić w kostkę, dodać do mięsa, dosypać łyżeczkę majeranku, doprawić solą i pierzem, wszystko wymieszać. Uformować kulki.
Smażyć na grillu po 5 minut z każdej strony, żeby mięso było soczyste
Szaszłyki z kurczaka z kiełbasą i pieczarkami
-pierś z kurczaka
-sól,pieprz
-papryka słodka
-pieczarki
-kiełbasa
Pierś z kurczaka pokroić w większą kostkę, przyprawić solą, pierzem, papryką słodką. Pieczarki pokroić w kawałki, a kiełbaskę w talarki. Nabić na patyczek i smażyć na grillu po 5 minut z każdej strony.
Smażone ziemniaczki z tymiankiem i kozim serem
-ziemniaki
-oliwa
-sól,pieprz,tymianek
-kozi ser
-oliwa koperkowa
Ziemniaki pokroić w drobną kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię wlać troszeczkę oliwy, dodać sól i tymianek. Smażyć do zarumienienia skórki. Po usmażeniu ziemniaczków pokruszyć na nie kozi ser zamarynowany w oliwie koperkowej.
Sos tzatziki
-3 ogórki gruntowe,
-jeden gęsty jogurt grecki,
-garść kopru,
-2 ząbki czosnku,
-sól, pieprz
Ogórki obrać, zetrzeć na grubych oczkach na tarce, dodać jogurt grecki, sól, pieprz, posiekany czosnek i posiekaną garść koperku. Wymieszać.
Surówka z młodej kapusty, marchewki i koperku
-połówka młodej kapusty,
-marchewka,
-garść koperku,
-połowa soku z cytryny,
-sól,pieprz,
-cukier do smaku,
-łyżka oliwy
Poszatkować kapustę, marchewkę zetrzeć na tarce, posiekać koperek. Kapustę wrzucić do miski, sypać solą i cukrem. Poczekać, aż kapusta puści soki, dodać łyżkę oliwy, sok z cytryny, wymieszać wszystko razem, doprawić wg uznania.
Pstrąg
-pstrąg
-masło
-czosnek
-koperek
-cytryna
-sól
Do środka pstrąga dodać 2 łyżki masła, posiekany ząbek czosnku, dużą łyżkę posiekanego koperku i plasterek cytryny. Posolić z wierzchu. Smażyć na grillu po 5 minut z każdej strony.
Kasia i Tomek - niebiescy
Szaszłyki z kurczakiem, papryką i cukinią
-piersi z kurczaka
-papryka słodka,curry
-sól,pieprz
-cynamon
-gałka muszkatołowa
-jogurt grecki
-cytryna
4 piersi kurczaka pociąć w kostkę, wrzucić do miski, dodać przyprawy: paprykę słodka łyżeczkę, curry łyżeczka, sól, pieprz do smaku, pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół opakowania jogurtu greckiego, sok z połowy cytryny. Kurczaka marynować w tym 20 minut. Nadziać na patyki cukinię w plasterkach, paprykę pokrojoną w kostkę i kawałki kurczaka. Grillować do zarumienienia kurczaka.
Karkówka
-karkówka
-pieprz,sól
-papryka ostra
-musztarda miodowa
-sos Worcestershire
2 duże kawałki karkówki pociąć w 2 cm plastry, włożyć do miski. Marynata: pieprz, sól, papryka ostra, musztarda miodowa 5 łyżek, sos Worcestershire. Włożyć karkówkę do marynaty na 20 minut. Potem grillować do zbrązowienia mięsa.
Pstrąg
-pstrąg,
-3 plasterki cytryny,
-garść koperku i natki pietruszki,
-łyżka masła,
-łyżka oliwy z oliwek,
-sól, pieprz
Pstrąga w środku posolić i popieprzyć. Włożyć plasterki cytryny, zioła i masło. Z zewnątrz posmarować oliwą. Grillować 5 minut z każdej strony.
Sałatka z pomarańczy
-3 pomarańcze,
-pół granatu,
-jedna doniczka kolendry,
-garść pietruszki,
-3 łyżki soku z cytryny,
-2 łyżki oliwy z oliwek
Pomarańcze obrać, wyfiletować, pokroić w kostkę. Dodać pestki granatu i drobno posiekane kolendrę i pietruszkę. Dolać oliwę, sok z cytryny i wszystko razem wymieszać.
Sałatka arbuzowa
-pół arbuza,
-opakowanie sera feta,
-garść mięty,
-2 łyżki oliwy,
-2 łyżki soku z cytryny,
-sól, pieprz
Arbuza pokroić w kostkę, pokruszyć fetę i dodać posiekaną miętę. Dolać oliwy i soku z cytryny, doprawić i wymieszać.
Sos musztardowy do karkówki
-3 jajka,
-2 łyżki soku z cytryny,
-2 łyżki musztardy,
-2 szklanki oleju,
-100 g ziarnistej musztardy,
-sól, pieprz
Do kielicha blendera wbić całe jajka, dodać sok z cytryny i musztardę, zalać olejem. Zblendować od samego dołu, stopniowo podnosząc blender do góry do uzyskania konsystencji majonezu. Wymieszać z musztardą ziarnistą, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Konfitura z białej cebuli do karkówki
-5 cebul,
-szklanka białego wina,
-szklanka wody,
-3 łyżki cukru,
-łyżeczka soli,
-łyżeczka suszonego tymianku,
-łyżka oliwy
Cebule obrać, pokroić w piórka i przesmażyć na oliwie do lekko złotego koloru. Zalać winem, odparować, dodać cukier i sól, podsmażyć do delikatnego skarmelizowania cukru, dodać tymianek, zalać wodą i gotować ok. 15 minut do miękkości.