Przepisy z V odcinka - Bardzo (nie)słodka chwila!

Image_1024 (37).jpg
Image_1024 (37).jpg

Ola Juszkiewicz

Mega czekoladowe brownie:

  • stewia
    • syrop z agawy
      • czekolada gorzka
        • masło
          • kakao
            • jaja

              W 100 ml wody rozpuścić łyżeczkę stewii i 2 łyżki syropu z agawy. Zagotować. Na gotującą się wodę położyć metalową miskę i w tej kąpieli rozpuść 250 g czekolady i 280 g masła. Po rozpuszczeniu odstawić na chwilę do wystudzenia. Następnie wlać wodę z cukrami. Dodać do masy 80 g kakao i cały czas miksować. Dodawać po kolei 3 jajka nie przerywając miksowania. Rozgrzać piekarnik do 185 stopni góra dół, keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie przelać do niej powstałą masę i piec około 35 minut.

              Mus z czerwonej porzeczki i jeżyn

              • czerwona porzeczka
                • jeżyny

                  2 szklanki czerwonej porzeczki oraz szklankę jeżyn wrzucić do rondelka, wlać 3 łyżki wody, gotować ok. 20 minut, następnie gorące owoce przetrzeć przez sito. Powstałym musem polać brownie.

                  Mango dla pani Magdy

                  • mango
                    • mięta
                      • pomarańcza
                        • limonka
                          • imbir

                            Połowę mango pokroić na kawałki i wrzucić do malaksera, dodać 5 listków mięty, pół wyfiletowanej pomarańczy, łyżkę soku z limonki i pół łyżeczki startego imbiru, wszystko zmiksować do uzyskania masy, w której nadal będą wyczuwalne kawałki mango. Podawać z brownie.

                            Asia Gawłowska

                            Tartaletki z pastą orzechów włoskich i daktyli, z kremem patisierre i czerwonymi porzeczkami

                            • 150 g mąki,
                              • 50 g masła,
                                • 2 łyżki stewii,
                                  • jedno żółtko

                                    Ciasto zagnieść na jednolitą masę i wstawić do lodówki na około pół godziny.

                                    Dwie garści namoczonych daktyli posiekać z dwiema garściami orzechów włoskich.

                                    Krem:

                                    • mleko
                                      • laska wanilii
                                        • jaja
                                          • skrobia ziemniaczana

                                            W garnku zagotować pół litra mleka z ziarnami z jednej laski wanilii. W osobnej misce ubić 2 żółtka z łyżką skrobi ziemniaczanej, zagotowane mleko przecedzić przez sitko i odrobinę mleka dolać do żółtek ze skrobią. Masę jajeczną ze skrobią wlać do pozostałego mleka i na wolnym ogniu gotować do uzyskania konsystencji budyniu, cały czas mieszając. Włożyć do lodówki, żeby budyń stężał.

                                            Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć je do foremek tartaletek i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni ok 15 -20 minut. Na dno upieczonej tartaletki wyłożyć masę z daktylów i orzechów, na wierzch krem patissiere i udekorować czerwonymi porzeczkami.

                                            podziel się:

                                            Pozostałe wiadomości