Ola Juszkiewicz
Mega czekoladowe brownie:
- stewia
- syrop z agawy
- czekolada gorzka
- masło
- kakao
- jaja
W 100 ml wody rozpuścić łyżeczkę stewii i 2 łyżki syropu z agawy. Zagotować. Na gotującą się wodę położyć metalową miskę i w tej kąpieli rozpuść 250 g czekolady i 280 g masła. Po rozpuszczeniu odstawić na chwilę do wystudzenia. Następnie wlać wodę z cukrami. Dodać do masy 80 g kakao i cały czas miksować. Dodawać po kolei 3 jajka nie przerywając miksowania. Rozgrzać piekarnik do 185 stopni góra dół, keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie przelać do niej powstałą masę i piec około 35 minut.
Mus z czerwonej porzeczki i jeżyn
- czerwona porzeczka
- jeżyny
2 szklanki czerwonej porzeczki oraz szklankę jeżyn wrzucić do rondelka, wlać 3 łyżki wody, gotować ok. 20 minut, następnie gorące owoce przetrzeć przez sito. Powstałym musem polać brownie.
Mango dla pani Magdy
- mango
- mięta
- pomarańcza
- limonka
- imbir
Połowę mango pokroić na kawałki i wrzucić do malaksera, dodać 5 listków mięty, pół wyfiletowanej pomarańczy, łyżkę soku z limonki i pół łyżeczki startego imbiru, wszystko zmiksować do uzyskania masy, w której nadal będą wyczuwalne kawałki mango. Podawać z brownie.
Asia Gawłowska
Tartaletki z pastą orzechów włoskich i daktyli, z kremem patisierre i czerwonymi porzeczkami
- 150 g mąki,
- 50 g masła,
- 2 łyżki stewii,
- jedno żółtko
Ciasto zagnieść na jednolitą masę i wstawić do lodówki na około pół godziny.
Dwie garści namoczonych daktyli posiekać z dwiema garściami orzechów włoskich.
Krem:
- mleko
- laska wanilii
- jaja
- skrobia ziemniaczana
W garnku zagotować pół litra mleka z ziarnami z jednej laski wanilii. W osobnej misce ubić 2 żółtka z łyżką skrobi ziemniaczanej, zagotowane mleko przecedzić przez sitko i odrobinę mleka dolać do żółtek ze skrobią. Masę jajeczną ze skrobią wlać do pozostałego mleka i na wolnym ogniu gotować do uzyskania konsystencji budyniu, cały czas mieszając. Włożyć do lodówki, żeby budyń stężał.
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć je do foremek tartaletek i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni ok 15 -20 minut. Na dno upieczonej tartaletki wyłożyć masę z daktylów i orzechów, na wierzch krem patissiere i udekorować czerwonymi porzeczkami.