Piotr Pielichowski: Smażone piersi i udka z przepiórki

Piotrek Pielichowski_B_ (1).jpg
Piotrek Pielichowski_B_ (1).jpg

Smażone piersi i udka z przepiórki

Kozi ser z sosem czereśniowo – tymiankowym, natka pietruszki

Składniki:

1 przepiórka 2 ząbki czosnku skórka otarta z 1 cytryny oliwa z oliwek do marynaty i smażenia garść czereśni śmietana 30% 100-150 g chałwy koziej (ser chałwowy kozi) sól, pieprz ocet winny tymianek

Przygotowanie: Z przepiórki wycinamy piersi i nóżki, mięso marynujemy w oliwie, czosnku, rozmarynie oraz odrobinie octu winnego. Ser kozi przesmażamy na patelni i kroimy na cienkie plasterki. Sporządzamy sos: czereśnie dusimy w śmietanie, przyprawiamy rozmarynem, solą, pieprzem i tymiankiem. Przepiórkę opiekamy na patelni od strony skóry, w razie potrzeby dopiekamy w piekarniku w temperaturze 160 stopni. Na talerz wykładamy plasterki podsmażonego sera, które polewamy sosem czereśniowym, z boku układamy mięso, polewamy sosem własnym i dekorujemy świeżymi ziołami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości