Piotr Pielichowski: Przegrzebki smażone z curry z sosem z mleka kokosowego i trawy cytrynowej

PIOTREK PIELICHOWSKI_ (3).jpg
PIOTREK PIELICHOWSKI_ (3).jpg

SKŁADNIKI: przegrzebki 100 ml bulionu drobiowego pęczek szparagów 100 g zielonego groszku czosnek kilka gałązek świeżej mięty kilka gałązek świeżego tymianku limonka cytryna curry jaja przepiórcze 150 ml wina białego wytrawnego 50-100 ml mleka kokosowego 50 ml śmietany 30% szalotka 1 łyżka bardzo zimnego masła 2 łyżki masła 1 gałązka trawy cytrynowej oliwa z oliwek sól, pierz, wasabi

PRZYGOTOWANIE: Sporządzamy sos: szalotkę szklimy na oliwie w rondlu, następnie dodajemy zgniecioną trawę cytrynową, wino, bulion, tymianek, sól, pieprz, cytrynę, mleko kokosowe, śmietanę, czosnek, wasabi, i na końcu masło. Szparagi zestrugane na listki podduszamy na maśle. Groszek gotujemy, dodajemy masło i ubijamy, a następnie dodajemy posiekaną miętę. Jaja smażymy na oliwie przez minutę, pod koniec dodając odrobinę masła, sól i pieprz. Przegrzebki solimy i przyprawiamy curry, wkladamy na rozgrzaną oliwę na 75 sekund z każdej strony. Całość układamy na talerzu i posypujemy miętą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości