Piotr Pielichowski – lodówka weganina
Smażony tofu z suszonymi morelami, śliwkami i orzechami
Składniki: 1 opakowanie tofu ½ główki sałaty 50 g kiełków słonecznika 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżka orzeszków pinii 50 g orzechów włoskich kilka suszonych śliwek i moreli cukinie fasolka zielona bakłażan patison oliwa cytryna
Przygotowanie: Z tofu wycinamy krążki i smażymy na oliwie z obu stron. Pestki słonecznika i orzechy pinii prażymy na patelni. Sałatę i kiełki układamy na talerzu. Morele i śliwki tniemy w paski i moczymy w oleju. Krążki tofu po ściągnięciu z patelni zapiekamy w piekarniku. 1 krążek z orzechami włoskimi, a drugi z morelami i śliwkami. Wyciągamy z piekarnika i układamy piętrowo na talerzu. Polewamy sosem vinaigrette. Bakłażany, cukinię i patisona kroimy na kawałki. Usuwamy miękką część, posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Następnie odsączamy wodę i faszerujemy czosnkiem, posiekaną fasolką i posiekanym tofu. Zapiekamy w piekarniku przez 10 minut w 220 stopniach. Po wyjęciu układamy na sałatce. Całość kropimy sokiem z cytryny i posypujemy prażonymi orzeszkami pinii i pestkami słonecznika.