1. Sałatka z krewetkami, koprem włoskim, pomarańczą i orzechami laskowymi
Składniki:
Krewetki BT 16/20 koper włoski rzymska sałata orzechy laskowe pomarańcze oliwa z oliwek pęczek bazylii
Przygotowanie:
1. Krewetki grillujemy.
2. Z bazylii i oliwy sporządzamy olej bazyliowy
3. Sałata rzymska – każdy liść kroimy na 4 części
4. Koper włoski koimy na paski
5. Blendujemy orzechy laskowe
6. Rzymską sałatę mieszamy z pokrojonym koprem włoskim i ćwiartkami pomarańczy. Dodajemy krewetki.
7. Sałatkę polewamy oliwą bazyliową i posypujemy zblendowanymi orzechami laskowymi.
2. Jagnięcina z włoskim sosem pomidorowym
Składniki: jagnięcina rozmaryn pomidory w puszce pomidory filizowane cebula cukier ziarna kopru włoskiego liście bazylii czosnek białe wino woda olej ocet winny sól, pieprz do doprawienia
Przygotowanie:
1. Marynujemy jagnięcinę w oleju, soli, pieprzu, dużej ilości rozmarynu.
2. Zamarynowaną jagnięcinę kładziemy na grillu. Po ugrillowaniu wkładamy jagnięcinę do folii.
3. Do garnka wlewamy 3 łyżki oleju i grubo pokrojoną cebulę. Smażymy aż usmaży się po
każdej stronie.
4. Deglasujemy cebulę białym winem.
5. Do rondla wlewamy pomidory w puszce, pół szklanki octu, pół szklanki cukru, ziarna kopru włoskiego,
dwie łyżki soli, pół szklanki wody, szklankę filizowanych pomidorów, jeden ząbek czosnku, 6 liści bazylii i gotujemy aż się zredukuje o połowę. Następnie blendujemy.