1. Sos Barbeque
Składniki:
cebula biała – 2 sztuki filizowane pomidory – pomidory bez wody – 50 g pomidory Pelati – 2 puszki whiskey – 100 ml wino czerwone – 500 ml czosnek – 2 ząbki cukier – 60 g sól – 10 g tabasco – 1 łyżka sos worcester – 3 łyżki miód – 1,5 łyżeczki oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy w piórka, następnie solimy i podsmażamy na oliwie z oliwek na rozgrzanej patelni około 1 minuty na bardzo małym ogniu.
- Na patelnie dodajemy cukier. Na wolnym ogniu mieszamy czekając, aż się skameralizuje. Dodajemy posiekany czosnek. Podsmażamy 1 minutę.
- Zwiększamy ogień i dodajemy whiskey. Flambirujemy.
- Dodajemy pomidory z puszki. Gotujemy przez 6 minut.
- Przekładamy wszystko do garnka i dodajemy resztę składników.
- Gotujemy na wolnym ogniu tak długo, aż sos się zredukuje o połowę.
- Całość blendujemy.
2. Krewetki w maśle miętowym
Składniki:
krewetki – 1 kg mięta – 1 pęczek masło - 1 kostka czosnek – 4 ząbki cukier – szczypta sól, pieprz – do doprawienia
Przygotowanie:
- Krewetki układamy na rozgrzanego grilla.
- Miętę i czosnek drobno siekamy. Mieszamy z masłem. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.
- Po ugrillowaniu krewetek obtaczamy je w połowie masła miętowego.
- Pozostałą ilość masła nakładamy na bagietki.
3. Burgery wołowe - kotlety
Składniki:
mięso wołowe mielone – 500 g cebula biała – pół cebuli czosnek – 1,5 ząbka sos worcester – 1,5 łyżki cukier – szczypta sól, pieprz – do doprawienia
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy.
- Wszystko razem mieszamy.
- Dzielimy na 5 małych kotletów.
- Kotlety smażymy na grillu.
4. Warzywa grillowane - cukinia
Składniki:
cukinia – 10 sztuk oliwa z oliwek czosnek – 5 ząbki sól, pieprz – do doprawienia
Przygotowanie:
- Czosnek drobno siekamy.
- Mieszamy oliwę z oliwek, czosnek, sól i pieprz.
- Cukinie kroimy na ćwiartki.
- Cukinie mieszamy z oliwą i grillujemy.
4. Warzywa grillowane - pomidory
Składniki:
pomidory – 10 sztuk oliwa z oliwek sól – do doprawienia
Przygotowanie:
- Pomidory kroimy na połówki.
- Obtaczamy pomidory w oliwie i soli.
- Grillujemy.