Mateusz Zielonka: Australijski grill

1J2A4969NataliaMroz.jpg
1J2A4969NataliaMroz.jpg

1. Sos Barbeque

Składniki:

cebula biała – 2 sztuki filizowane pomidory – pomidory bez wody – 50 g pomidory Pelati – 2 puszki whiskey – 100 ml wino czerwone – 500 ml czosnek – 2 ząbki cukier – 60 g sól – 10 g tabasco – 1 łyżka sos worcester – 3 łyżki miód – 1,5 łyżeczki oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w piórka, następnie solimy i podsmażamy na oliwie z oliwek na rozgrzanej patelni około 1 minuty na bardzo małym ogniu.
  2. Na patelnie dodajemy cukier. Na wolnym ogniu mieszamy czekając, aż się skameralizuje. Dodajemy posiekany czosnek. Podsmażamy 1 minutę.
  3. Zwiększamy ogień i dodajemy whiskey. Flambirujemy.
  4. Dodajemy pomidory z puszki. Gotujemy przez 6 minut.
  5. Przekładamy wszystko do garnka i dodajemy resztę składników.
  6. Gotujemy na wolnym ogniu tak długo, aż sos się zredukuje o połowę.
  7. Całość blendujemy.

2. Krewetki w maśle miętowym

Składniki:

krewetki – 1 kg mięta – 1 pęczek masło - 1 kostka czosnek – 4 ząbki cukier – szczypta sól, pieprz – do doprawienia

Przygotowanie:

  1. Krewetki układamy na rozgrzanego grilla.
  2. Miętę i czosnek drobno siekamy. Mieszamy z masłem. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.
  3. Po ugrillowaniu krewetek obtaczamy je w połowie masła miętowego.
  4. Pozostałą ilość masła nakładamy na bagietki.

3. Burgery wołowe - kotlety

Składniki:

mięso wołowe mielone – 500 g cebula biała – pół cebuli czosnek – 1,5 ząbka sos worcester – 1,5 łyżki cukier – szczypta sól, pieprz – do doprawienia

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy.
  2. Wszystko razem mieszamy.
  3. Dzielimy na 5 małych kotletów.
  4. Kotlety smażymy na grillu.

4. Warzywa grillowane - cukinia

Składniki:

cukinia – 10 sztuk oliwa z oliwek czosnek – 5 ząbki sól, pieprz – do doprawienia

Przygotowanie:

  1. Czosnek drobno siekamy.
  2. Mieszamy oliwę z oliwek, czosnek, sól i pieprz.
  3. Cukinie kroimy na ćwiartki.
  4. Cukinie mieszamy z oliwą i grillujemy.

4. Warzywa grillowane - pomidory

Składniki:

pomidory – 10 sztuk oliwa z oliwek sól – do doprawienia

Przygotowanie:

  1. Pomidory kroimy na połówki.
  2. Obtaczamy pomidory w oliwie i soli.
  3. Grillujemy.
podziel się:

Pozostałe wiadomości