Tagliatelle z cukinii a’la Matriciana
Składniki: 1 cukinia 1 ziemniak 1 pomidor 100 g boczku bazylia natka pietruszki sól, pieprz oliwa z oliwek ocet winny do smaku 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie: Cukinię kroimy, przy pomocy obieraczki do warzyw – na wstążki, blanszujemy we wrzątku, hartujemy w zimnej wodzie, odcedzamy i odstawiamy do osuszenia. Boczek kroimy w drobną kostkę i wytapiamy na suchej, gorącej patelni. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory – gotujemy 10 minut, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Ziemniaka obieramy i kroimy w cienkie plastry, smażymy na głębokim tłuszczu tak, aby powstały chipsy. Resztę boczku kroimy w cienkie plasterki i powoli podsmażamy na patelni lekko posypując cukrem. Kiedy boczek się skarmelizuje odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Z bazylii i natki pietruszki przygotowujemy sałatkę, mieszamy z odrobiną vinaigrette na bazie oliwy i octu winnego. Prezentacja: Na cukinię wykładamy sos pomidorowy, dekorujemy chipsami z boczku i ziemniaka, podajemy z sałatką.