Francuska tarta jabłkowa z gorzkimi pomarańczami
Składniki na ciasto:
250 g mąki 125 g cukru pudru 1 jajko 100 g masła skórka otarta z cytryny szczypta soli
Składniki na nadzienie:
15 g masła 100 ml kremówki 2 żółtka laska wanilii 4 kwaśne jabłka 65 g cukru 2 łyżki dżemu z gorzkich pomarańczy (może być morelowy)
Przygotowanie:
Schłodzone masło pokroić na kawałeczki, dodać wszystkie pozostałe składniki i zmiksować w blenderze (pulsowaniem). Kiedy ciasto będzie miało konsystencję piasku, wysypać na deskę i połączyć ze sobą, uformować w dysk (nie wyrabiać), schować natychmiast do zamrażarki.
W tym czasie wyjąć ziarna z wanilii i dodać do śmietany. Następnie do masy dodać 50 g cukru i zmiksować na jednolitą masę.
Obrać jabłka i pokroić w ósemki. Formę do tarty (najlepiej z wyjmowanym dnem) wysmarować dokładnie masłem, ciasto wyjąć z zamrażarki, rozwałkować i wyłożyć na spód od tarty.
Na kruchym spodzie wyłożyć jabłka (jedno po drugim tworząc wachlarz), jabłka posypać pozostałym cukrem oraz poukładać na jabłkach kawałeczki masła.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut, po tym czasie na jabłka wylać masę śmietanowo – jajeczną i piec kolejne 10 – 15 minut, aż jabłka ładnie się skarmelizują.
Tartę wystudzić, dżem rozpuścić w garnku i rozprowadzić na ostudzonej tarcie używając pędzelka.