-2 świeże kraby
-pół kg pomidorków koktajlowych
-olej roślinny
-czosnek
-chilli świeże
-czosnek
-szalotka
-sól i pieprz
-cukier
-cytryny
-limonki
-imbir
-ketchup
-sos sojowy
Z czosnku, szalotki, chilli, imbiru i odrobiny oleju robimy pastę. Proporcje składników wedle upodobań. Wszystko blendujemy na gładką masę. W piekarniku pieczemy pomidorki w 180 stopniach przez około 20 minut. Następnie pastę, (około 5 łyżek pasty) przesmażamy na patelni, dodajemy do niech upieczone pomidorki i blendujemy tak, aby kawałki pomidorów były dość spore i wyczuwalne. Wlewamy do sosu około pół szklanki wody, redukujemy. Dodajemy ketchup i odrobinę sosu sojowego. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na koniec dodajemy starty imbir (jeśli jest jeszcze taka potrzeba) i sok z cytryny oraz limonek do smaku.
W międzyczasie oczyszczamy i dzielimy kraby na kawałki. Dodajemy je do sosu i gotujemy około 8 minut. Podajemy.
KRAB W PIEPRZU CZARNYM I SYCZUAŃSKIM
-2 świeże kraby
-łyżka pieprzu seczuańskiego
-3 łyżki pieprzu ziarnistego czarnego
-czosnek
-sos ostrygowy
-sos sojowy jasny
-sos sojowy ciemny
-czosnek
-szalotka
-imbir
-cukier
-cytryna
-limonka
Na tłuszczu przesmażamy drobno pokrojoną szalotkę z dwoma rodzajami pieprzu. Dodajemy z 3 ząbki czosnku i chwilę smażymy. Wlewamy około 4 łyżki sosu ostrygowego, 3łyżki sojowego ciemnego i 2 jasnego. Dodajemy szklankę wody i redukujemy. Doprawiamy do smaku imbirem cukrem i sokiem z limonki lub cytryny.
W międzyczasie oczyszczamy i dzielimy kraby na kawałki. Dodajemy je do sosu i gotujemy około 8 minut. Podajemy.
SAŁATKA Z OGÓRKA
-6 małych ogórków świeżych
-imbir marynowany młody
-orzechy candlenut
-szczypior
dressing:
-cytryna
-olej sezamowy
-cukier
-ocet ryżowy
Ogórka kroimy na cienkie paseczki obieraczką do warzyw. Dodajemy do niego posiekane drobno ale nie za drobno orzechy, szczypior, imbir i polewamy wszystko dressingiem. Podajemy razem z krabami.