Martyna Chomacka KRAB POMIDOROWY CHILLI

1j2a0441nataliamrozed_43678596525_o.jpg
1j2a0441nataliamrozed_43678596525_o.jpg

-2 świeże kraby

-pół kg pomidorków koktajlowych

-olej roślinny

-czosnek

-chilli świeże

-czosnek

-szalotka

-sól i pieprz

-cukier

-cytryny

-limonki

-imbir

-ketchup

-sos sojowy

Z czosnku, szalotki, chilli, imbiru i odrobiny oleju robimy pastę. Proporcje składników wedle upodobań. Wszystko blendujemy na gładką masę. W piekarniku pieczemy pomidorki w 180 stopniach przez około 20 minut. Następnie pastę, (około 5 łyżek pasty) przesmażamy na patelni, dodajemy do niech upieczone pomidorki i blendujemy tak, aby kawałki pomidorów były dość spore i wyczuwalne. Wlewamy do sosu około pół szklanki wody, redukujemy. Dodajemy ketchup i odrobinę sosu sojowego. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na koniec dodajemy starty imbir (jeśli jest jeszcze taka potrzeba) i sok z cytryny oraz limonek do smaku.

W międzyczasie oczyszczamy i dzielimy kraby na kawałki. Dodajemy je do sosu i gotujemy około 8 minut. Podajemy.

KRAB W PIEPRZU CZARNYM I SYCZUAŃSKIM

-2 świeże kraby

-łyżka pieprzu seczuańskiego

-3 łyżki pieprzu ziarnistego czarnego

-czosnek

-sos ostrygowy

-sos sojowy jasny

-sos sojowy ciemny

-czosnek

-szalotka

-imbir

-cukier

-cytryna

-limonka

Na tłuszczu przesmażamy drobno pokrojoną szalotkę z dwoma rodzajami pieprzu. Dodajemy z 3 ząbki czosnku i chwilę smażymy. Wlewamy około 4 łyżki sosu ostrygowego, 3łyżki sojowego ciemnego i 2 jasnego. Dodajemy szklankę wody i redukujemy. Doprawiamy do smaku imbirem cukrem i sokiem z limonki lub cytryny.

W międzyczasie oczyszczamy i dzielimy kraby na kawałki. Dodajemy je do sosu i gotujemy około 8 minut. Podajemy.

SAŁATKA Z OGÓRKA

-6 małych ogórków świeżych

-imbir marynowany młody

-orzechy candlenut

-szczypior

dressing:

-cytryna

-olej sezamowy

-cukier

-ocet ryżowy

Ogórka kroimy na cienkie paseczki obieraczką do warzyw. Dodajemy do niego posiekane drobno ale nie za drobno orzechy, szczypior, imbir i polewamy wszystko dressingiem. Podajemy razem z krabami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości