-1 krab
-500gr cukini
-100gr dyni
-300gr pomidorów
-4 ząbki czosnku
-2 szalotki
-1/2 czerwonej papryki
-1 chilli
-2 łyżki luster sauce
-Tymianek
-Rozmaryn
-50gr parmezanu
-300ml wody
-100 gr orzechów candlenut
Na patelni, na oleju/maśle smażymy czosnek i szalotkę przez około 2 minuty. Dodajemy cukinię, dynię i paprykę , dalej smażymy około 7-10 min. Kiedy warzywa złapią kolor, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy około 2 minuty, dodajemy wodę i gotujemy na małym ogniu około 20-25 minut.
Blendujemy wszystko, dodajemy wyczyszczonego i zblanszowanego kraba i gotujemy 10 minut.
Wykładamy na talerz i dekorujemy posiekanymi orzechami candlenut.
Smacznego.
Krab kukurydziany!
-1 krab
-500ml mleka kokosowego
-250gr słodkiej kukurydzy
-4 ząbki czosnku
-3 szalotki
-1 cm imbiru posiekanego drobno
-2 łyżki sosu sojowego jasnego
-4 łyżki oyster sauce
-2 papryczki chilli
-1/2 łyzki pieprzu cayene
-1 łyżka ziarna kopru włoskiego
-1 łyżka soli
-1 łyżka pieprz czarny
-masło
świeże składniki:
-kolendra
-5 gr mięty
-Sok z 1 cytryny
-Zest z 1 cytryny
-Sok z 1 limonki
-1/2 gruszki smażonej na oleju kokosowym
Smażymy na maśle czosnek, imbir i szalotkę. Dodajemy kukurydzę i smażymy około 5-7 minut. Potem, dajemy wszystkie przyprawy i smażymy jeszcze 4-5 minuty. Podlewamy mlekiem kokosowym i gotujemy około 10-15 minut na średnim ogniu. Na koniec dodajemy świeże składniki i bledujemy.
Kraba gotujemy na parze około 8 minut (krab który ma około 500gr).
Mieszamy sos z krabem i serwujemy. Smacznego! :)