Lorek Zediu Krab medyteranianski:

1j2a9584nataliamroz-2_43768581084_o.jpg
1j2a9584nataliamroz-2_43768581084_o.jpg

-1 krab

-500gr cukini

-100gr dyni

-300gr pomidorów

-4 ząbki czosnku

-2 szalotki

-1/2 czerwonej papryki

-1 chilli

-2 łyżki luster sauce

-Tymianek

-Rozmaryn

-50gr parmezanu

-300ml wody

-100 gr orzechów candlenut

Na patelni, na oleju/maśle smażymy czosnek i szalotkę przez około 2 minuty. Dodajemy cukinię, dynię i paprykę , dalej smażymy około 7-10 min. Kiedy warzywa złapią kolor, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy około 2 minuty, dodajemy wodę i gotujemy na małym ogniu około 20-25 minut.

Blendujemy wszystko, dodajemy wyczyszczonego i zblanszowanego kraba i gotujemy 10 minut.

Wykładamy na talerz i dekorujemy posiekanymi orzechami candlenut.

Smacznego.

Krab kukurydziany!

-1 krab

-500ml mleka kokosowego

-250gr słodkiej kukurydzy

-4 ząbki czosnku

-3 szalotki

-1 cm imbiru posiekanego drobno

-2 łyżki sosu sojowego jasnego

-4 łyżki oyster sauce

-2 papryczki chilli

-1/2 łyzki pieprzu cayene

-1 łyżka ziarna kopru włoskiego

-1 łyżka soli

-1 łyżka pieprz czarny

-masło

świeże składniki:

-kolendra

-5 gr mięty

-Sok z 1 cytryny

-Zest z 1 cytryny

-Sok z 1 limonki

-1/2 gruszki smażonej na oleju kokosowym

Smażymy na maśle czosnek, imbir i szalotkę. Dodajemy kukurydzę i smażymy około 5-7 minut. Potem, dajemy wszystkie przyprawy i smażymy jeszcze 4-5 minuty. Podlewamy mlekiem kokosowym i gotujemy około 10-15 minut na średnim ogniu. Na koniec dodajemy świeże składniki i bledujemy.

Kraba gotujemy na parze około 8 minut (krab który ma około 500gr).

Mieszamy sos z krabem i serwujemy. Smacznego! :)

podziel się:

Pozostałe wiadomości