Sprawdź przepis na komosę ryżową z konfitowanymi owocami leśnymi Grzegorza Zawieruchy!

Sprawdź przepis na komosę ryżową z konfitowanymi owocami leśnymi Grzegorza Zawieruchy!
Sprawdź przepis na komosę ryżową z konfitowanymi owocami leśnymi Grzegorza Zawieruchy!
Brak Wam inspiracji na dzisiejszy obiad? Przygotujcie komosę ryżowa z konfitowanymi owocami leśnymi z przepisu Grzegorza Zawieruchy, finalisty programu MasterChef!

Komosa ryżowa z konfitowanymi owocami leśnymi

Czego potrzebujecie?

  • komosa ryżowa
  • jagody acai
  • cebulka dymka
  • sos sojowy
  • pestki słonecznika
  • nerkowce
  • sól, pieprz
  • starty seler
  • syrop sosnowy
  • seler naciowy
  • olej, ocet
  • maltodekstryna
  • marchewka
  • mini cukinia
  • grzyby
  • cebula czerwona
  • czosnek
  • szparagi
  • brandy, wiśniówka
  • śmietana 36%
  • estragon
  • sok z porzeczki
  • agar

Sposób przygotowania:Komosę gotujemy w wodzie w garnku, na koniec, jak jest miękka, dodajemy jagody acai, ściągamy z ognia, dodajemy cebulkę dymkę pokrojoną, pestki słonecznika, nerkowce, przyprawiamy sosem sojowym, solą, pieprzem i ścieramy ok. pół łyżki selera na drobnych oczkach. Dajemy także łyżkę syropu z sosny. Całość mieszamy, odstawiamy do połączenia się składników.

Sprawdź przepis na komosę ryżową z konfitowanymi owocami leśnymi Grzegorza Zawieruchy!
Sprawdź przepis na komosę ryżową z konfitowanymi owocami leśnymi Grzegorza Zawieruchy!

Oliwa selerowa: liście selera wkładamy do oleju słonecznikowego podgrzanego do temp. ok. 65 stopni, trzymamy ok. 5 minut, blendujemy i cedzimy przez ścierkę. 80% oliwy wlewamy do garnka i konfitujemy w niej marchewkę, małe cukinie, cebulę czerwoną i grzyby.

20% oliwy mieszamy z malto i robimy jadalny mech o smaku selera.

Kępkę grzybów marynujemy w occie, wodzie, czerwonej cebuli, selerze naciowym, syropie sosnowym i sosie sojowym, odstawiamy na 30 minut.

Na patelni podsmażamy cebulkę, czosnek, wrzucamy grzyby i szparagi, flambirujemy Brandy, następnie zalewamy śmietanką 36% i lekko dusimy, przyprawiamy estragonem, solą, pieprzem.

400 ml soku z porzeczki, 100 ml wiśniówki – całość gotujemy dodajemy 5 g agaru, nabieramy do dozownika i dozujemy do bardzo zimnego oleju w celu uzyskania kawioru.

Na talerz wykładamy komosę, marynowane grzybki, konfitowane warzywa, grzybki podsmażane. Na wierzch układamy kawior i odrobinę sosu ze smażenia grzybów.Obserwuj nas na INSTAGRAMIE!Wszystkie odcinki MasterChefa możecie oglądać na Player.pl

Zobacz WIĘCEJ:

Ceviche z kraba Grzegorza Zawieruchy!

Ceviche z kraba Grzegorza Zawieruchy!

Magda i Grzegorz w finale finałów!

Magda i Grzegorz w finale finałów!

podziel się:

Pozostałe wiadomości