Komosa ryżowa z konfitowanymi owocami leśnymi
Czego potrzebujecie?
- komosa ryżowa
- jagody acai
- cebulka dymka
- sos sojowy
- pestki słonecznika
- nerkowce
- sól, pieprz
- starty seler
- syrop sosnowy
- seler naciowy
- olej, ocet
- maltodekstryna
- marchewka
- mini cukinia
- grzyby
- cebula czerwona
- czosnek
- szparagi
- brandy, wiśniówka
- śmietana 36%
- estragon
- sok z porzeczki
- agar
Sposób przygotowania:Komosę gotujemy w wodzie w garnku, na koniec, jak jest miękka, dodajemy jagody acai, ściągamy z ognia, dodajemy cebulkę dymkę pokrojoną, pestki słonecznika, nerkowce, przyprawiamy sosem sojowym, solą, pieprzem i ścieramy ok. pół łyżki selera na drobnych oczkach. Dajemy także łyżkę syropu z sosny. Całość mieszamy, odstawiamy do połączenia się składników.
Oliwa selerowa: liście selera wkładamy do oleju słonecznikowego podgrzanego do temp. ok. 65 stopni, trzymamy ok. 5 minut, blendujemy i cedzimy przez ścierkę. 80% oliwy wlewamy do garnka i konfitujemy w niej marchewkę, małe cukinie, cebulę czerwoną i grzyby.
20% oliwy mieszamy z malto i robimy jadalny mech o smaku selera.
Kępkę grzybów marynujemy w occie, wodzie, czerwonej cebuli, selerze naciowym, syropie sosnowym i sosie sojowym, odstawiamy na 30 minut.
Na patelni podsmażamy cebulkę, czosnek, wrzucamy grzyby i szparagi, flambirujemy Brandy, następnie zalewamy śmietanką 36% i lekko dusimy, przyprawiamy estragonem, solą, pieprzem.
400 ml soku z porzeczki, 100 ml wiśniówki – całość gotujemy dodajemy 5 g agaru, nabieramy do dozownika i dozujemy do bardzo zimnego oleju w celu uzyskania kawioru.
Na talerz wykładamy komosę, marynowane grzybki, konfitowane warzywa, grzybki podsmażane. Na wierzch układamy kawior i odrobinę sosu ze smażenia grzybów.Obserwuj nas na INSTAGRAMIE!Wszystkie odcinki MasterChefa możecie oglądać na Player.pl
Zobacz WIĘCEJ:
Ceviche z kraba Grzegorza Zawieruchy!
Magda i Grzegorz w finale finałów!