Pieczone skrzydełka z kurczaka i smażone filety z flądry
Langustynka, sos ze smardzami, fioletowa marchew, blanszowana kapusta włoska, natka pietruszki
Składniki na 2 porcje: 1 lądra 1 langustynka 4 skrzydełka z kurczaka smardze namoczone w zimnej wodzie masło do smażenia śmietana 30% 1 duża marchew fioletowa liście młodej włoskiej kapusty sól, pieprz, imbir
Przygotowanie:
Skrzydełka z kurczaka oczyścić, doprawić sola, pieprzem i imbirem. Obsmażyć je na patelni, a następnie piec w piekarniku przez ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni. Obrać fioletową marchew, pokroić w 2cm talarki i ugotować na półtwardo. Następnie marchew podsmażyć chwilę na maśle, doprawić solą i pieprzem. Zblanszować 4 liście młodej włoskiej kapusty. Wyfiletować flądrę, a langustynkę obrać z pancerza. Filety z flądry oraz langustynkę usmażyć na maśle. Smardze obsmażyć na maśle i zalać śmietaną 30%, dodać tymianek, przyprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na talerz marchew, między nia zblanszowaną kapustę, upieczone skrzydełka, filety z flądry i langustynkę. Dodać smardze w sosie.