Karina Zuchora: Brownie z konfiturą z buraka

KARINA ZUCHORA_A_04_05_SIII_ (2).jpg
KARINA ZUCHORA_A_04_05_SIII_ (2).jpg

Składniki:

100 g gorzkiej czekolady 2 jajka 50g mąki 100 g masła Konfitura: 2 łodygi rabarbaru 1 średni burak 100 ml białego wytrawnego wina 1-2 łyżki miodu owoce jagodowe ziarna granatu skórka z ½ cytryny

Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temp. 170 stopni. Czekoladę i masło topimy w kąpieli wodnej, lekko przestudzamy, a następnie dodajemy do ubitych jajek. Wsypujemy przesianą przez sito mąkę. Całość mieszamy a następnie wylewamy do formy, warstwę ok. 2cm. Pieczemy 25 minut. Na patelnię wlewamy miód, dodajemy startą skórkę z cytryny, karmelizujemy pokrojony rabarbar, dodajemy do niego ugotowane i starte buraki, zalewamy białym winem. Redukujemy do uzyskania konsystencji konfitury, w razie potrzeby dosładzamy do smaku. Konfiturę układamy na czekoladowym spodzie, przyozdabiamy owocami jagodowymi i ziarnami granatu.

podziel się:

Pozostałe wiadomości