W tym roku kończy 50 lat i mieszka we Wrześni. Z wykształcenia jest tłumaczem języka włoskiego.
Pizza bianca con asparagi (biała ze szparagami) oraz pizza mare e monti (dosłownie "morze i góry" czyli z grzybami i krewetkami).
Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej "00", 5 gram drożdży, pół szklanki letniej wody, łyżka stołowa oliwy extra vergine, pół łyżeczki cukru, ćwierć łyżeczki soli.
Wykonanie: z wody, drożdży, cukru, soli i oliwy zrobić zaczyn, dodać mąkę, wyrobić ciasto, a w razie potrzeby dodać nieco wody lub nieco mąki, tak, żeby ciasto było o gęstości pierogowego mniej więcej. Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny, potem ponownie wyrabiamy i możemy rozwałkować na pożądaną grubość na blasze, będzie potrzebny wałek lub sprawne ręce "pizzaiolo" ;)
Blachę należy skropić oliwą i oprószyć mąką kukurydzianą typu polenta lub nasza krupczatka.
Składniki na pizzę białą ze szparagami: połowę ciasta przykrywamy cienką warstwą mieszanki 3 serów (grana padano, gorgonzola dolce i mozzarella di bufala, po czubatej łyżce każdego z serów), na sery układamy kawałki krótko blanszowanych szparagów (zielone i białe) i nakrapiamy w kilku miejscach zielonym pesto ze zmiksowanej garści rucoli, bazyli, 2-3 łyżek oliwy extra vergine, łyżki gorgonzoli i łyżki lekko uprażonych orzeszków piniowych.
Kostki mozzarella di bufala na tę część kładziemy już po wyjęciu gotowej pizzy z pieca.
Składniki na pizzę z grzybami i krewetkami: drugą połowę ciasta smarujemy przecierem pomidorowym (passata została wzbogacona pokruszonym peperoncino i oregano, łyżką oliwy, posolona do smaku), układamy kilka krewetek i pocięte grzyby (najlepiej prawdziwki ale mogą być i zwykłe pieczarki), ćwiartkę niedużej czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie piórka oraz kilka plasterków mozzarelli. Po upieczeniu tę część dekorujemy listkami rucoli.
W warunkach domowych pizzę pieczemy około 10-15 minut w maksymalnej temperaturze 250 stopni.
Całość skrapiamy oliwą extra vergine. Buon appetito!