2 jajka2 plastry szynki lub bekonu2 kromki chleba tostowegoocet winnysól, pieprz masło Jajka wbijamy do małej miseczki. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy kilka łyżek octu i szczyptę soli. Mieszając łyżką tworzymy w wodzie wir i wlewamy jajko w środek powstałego wiru. Gotujemy ok 3 minut tak, aby białko było ścięte a żółtko płynne. Tosty grillujemy na patelni z odrobiną masła.
Sos holenderski :
50 g klarowanego masła150 ml wina białego2 żółtkasólpieprz czarny lub biały
Żółtka ubijamy w kąpieli wodnej, powoli dodajemy roztopione sklarowane masło, doprawiamy szczyptą soli i sokiem z cytryny. Jajka podajemy na ciepłym toście i polewamy sosem holenderskim. Posypujemy świeżymi ziołami i dekorujemy odrobiną sałaty.
podziel się: