Jagoda Misztal Placki ziemniaczane
3 ziemniaki, sól, pieprz, olej, szalotka, mąka pszenna
Obrać ziemniaki, umyć, zetrzeć na tarce i odstawić na kilka minut. Następnie odsączyć sok i przyprawić masę z ziemniaków solą, pieprzem, dodać posiekaną szalotkę i łyżeczkę mąki. W głębokiej patelni rozgrzać sporą ilość oleju, dobrze rozgrzać. Z masy ziemniaczanej uformować 3 placki i smażyć z obu stron do zrumienienia. Przy pomocy ręcznika papierowego odsączyć nadmiar tłuszczu z placków.
Tatar wołowy
200 g polędwicy wołowej 2 grzybki marynowane np. borowiki, 1 ogórek kiszony 1 szalotka musztarda Dijon, oliwa, sól, świeży pieprz
Mięso wołowe oczyszczamy z błon i drobno siekamy, dodajemy pokrojonego w drobną kostkę ogórka, szalotkę, marynowane grzybki, oliwę. Mieszamy. Doprawiamy pieprzem, solą i musztardą.
Burger
Wołowina (antrykot), 1 plaster boczku, sałata rzymska, pomidor, cebula czerwona, żurawina, gorgonzola, musztarda Dijon, sól, pieprz, oliwa, 1 łyżeczka cukru
Wołowinę z odrobiną boczku dla tłustości burgera zmielić w maszynce do mięsa. Mięso doprawić solą pieprzem, odstawić. Pomidora i ser pokroić w plasterki. Rozgrzać patelnie grillową, uformować mięso i smażyć z obu stron. Cebulę pokroić w plastry, skarmelizować na patelni z łyżeczką cukru. Na osobnej patelni grillować dół bułki, a następnie posmarować go musztardą. Nałożyć sałatę i plaster pomidora. Mięso obrócić i po 1 minucie zdjąć z patelni. Wszystkie składniki wyłożyć na bułkę, nałożyć ser i posmarować żurawiną. Zakończyć sałatą i górną, ugrillowaną częścią bułki.
Tiramisu
2 żółtka 200 g mascarpone 100 g śmietany 36% 2 łyżki cukru truskawki czekolada gorzka kakao amaretto
Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mascarpone oraz amaretto, osobno ubijamy śmietanę i całość delikatnie mieszamy. Truskawki namaczamy w amaretto i odsączamy z nadmiaru płynu. Układamy na przemian truskawki, startą czekoladę, krem i kakao.