Ma 20 lat i pochodzi z Brodnicy. W Warszawie studiuje psychologię.
Torcik musowy (6 porcji)
- 1Ciasteczko cynamonowe
150g mąki
100 g zimnego masła
50 g cukru
1 żółtko
½ łyżeczki cynamonu
Wymieszaj mąkę, cukier i cynamon. Dodaj masło starte na tarce o grubych oczkach. Zacznij zagniatać. Następnie dodaj żółtko i zagnieć do połączenia się składników. Rozwałkuj i wytnij z ciasta okręgi o średnicy naczynia, w którym umieścisz mus, a następnie ponakłuwaj je widelcem. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Po tym czasie piecz ciasteczka w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut, aż ciasteczka zarumienią się.
- 1Żelka wiśniowa
400 g wiśni
100 g cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 gwiazdka anyżu
3 ziarna kardamonu
2 łyżki rumu
2 łyżki żelatyny
Wiśnie bez pestek umieść w rondelku i zagotuj z odrobiną wody. Dodaj cukier, sok z cytryny, anyż i kardamon. Gotuj przez około 6 minut. W międzyczasie namocz żelatynę w zimnej wodzie (do przykrycia). Pod koniec gotowania dodaj rum. Następnie przetrzyj wiśnie przez sito i umieść sok ponownie w garnku. Podgrzej, następnie zdejmij z ognia i dodaj żelatynę.
Powstały płyn wylej na niedużą tacę wyłożoną folią spożywczą i umieść w lodówce na całą noc. Gdy żelka stężeje, wytnij okręgi, nieco mniejsze niż ciasteczka.
- 1Mus z ciemnej czekolady
200 ml śmietanki 36%
75 g czekolady deserowej
25 g mlecznej czekolady
1 łyżka rumu
Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę (mleczną+gorzką). Przestudź ją, a następnie dodaj rum. W międzyczasie ubij śmietankę. Gdy czekolada całkowicie ostygnie, dodaj ją stopniowo do ubitej śmietany, delikatnie mieszając, aby śmietana nie straciła objętości.
- 1Mus z białej czekolady
200 ml śmietanki 36%
100g białej czekolady
szczypta kardamonu
Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj kardamon i wystudź. W międzyczasie ubij śmietankę. Gdy czekolada całkowicie ostygnie, dodaj ją stopniowo do ubitej śmietany, delikatnie mieszając, aby śmietana nie straciła swojej objętości.
Czas na składanie ciastka. W silikonowej foremce do monoporcji umieść najpierw mus z ciemnej czekolady. Następnie przykryj mus żelką. Ułóż na żelce mus z białej czekolady i przykryj go ciasteczkiem. Deser włóż do zamrażarki najlepiej na całą noc.
- 1Lustrzana glazura
200 g gorzkiej czekolady
75 ml wody
150 g cukru
100 ml słodzonego mleka skondensowanego
10 g żelatyny
Żelatynę namocz w zimnej wodzie do przykrycia. Czekoladę posiekaj na drobno. W rondelku umieść cukier i wodę, doprowadź do wrzenia. Dodaj mleko skondensowane i chwilę gotuj. Zdejmij z ognia i dodaj namoczoną żelatynę. Gorącym płynem zalej czekoladę i dokładnie wymieszaj. Dodatkowo zblenduj polewę na gładką masę, a następnie przecedź ją przez sito, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Polewę przykryj folią spożywczą i ostudź do temperatury około 30 stopni.
Zamrożony deser ułóż na kratce i polej wystudzoną polewą lustrzaną. Włóż go do lodówki, aby rozmroził się, a glazura stężała. Możesz go również dowolnie udekorować, np. płatkiem róży czy jadalnym złotem.