Grzyb na spaghetti z buraka, poziomki na mchu, karmelizowane marchewki i szparagi.Czego potrzebujesz?
- grzyby
- buraki
- masło
- pietruszka korzeń
- seler korzeń
- 100ml białego wina
- cebula, cebula dymka
- czosnek
- chlorella
- pietruszka natka
- koperek natka
- sól, pieprz, ziele angielski, liść laurowy
- poziomki
- seler młody z nacią
- olej
- malto
- 3g algin
- 5g calcio
Sposób przygotowania:Przygotowujemy oliwę: podgrzewamy olej do temperatury około 65 stopni, przelewamy do blendera kielichowego, dorzucamy nać selera młodego, szczypior z dymki i miksujemy. Cedzimy na sitku przez gazę – uzyskujemy zieloną oliwę, łączymy z chlorellą i maltodekstryną, mieszamy i uzyskujemy mech.
W 500 ml wody rozpuszczamy 5g calcio i umieszczamy naczynie w lodówce.
Buraki gotujemy w małej ilości wody – odcedzamy. Do 150ml wywaru wrzucamy 3g alginu i blendujemy na gładką masę. I do lodówki.
Przygotowujemy sos grzybowy: warzywa korzenne: seler, pietruszkę, cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, wlewamy 100ml wina białego – odparowujemy, zalewamy wodą, wrzucamy sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy, dodając grzyby. Po uzyskaniu intensywnego w smaku sosu – odcedzamy od warzyw, zagęszczamy zimnym masłem. Wrzucamy grzybki odcedzone.
Grzyby smażymy na patelni w towarzystwie koperku, czosnku, na maśle.
Z lodówki przynosimy płyny: buraczany i miskę z roztworem calcio. Do plastikowej butelki z dzióbkiem wlewamy roztwór z buraka i powoli wlewamy do miski z zimnym calcio, aż do uzyskania spaghetti. Odcedzamy na sitku i intensywnie płuczemy pod wodą.
Na patelni obgotowujemy w wodzie z cukrem marchewki i szparagi – aż do odparowania wody – wrzucamy kawałek masła i karmelizujemy. Układamy na talerzu.Obserwuj nas na INSTAGRAMIE!Wszystkie odcinki MasterChefa możecie oglądać na Player.plZobacz WIĘCEJ:
Jak wyglądała droga do finału MasterChef Magdy Waś? Zobaczcie!
Płetwa rekina, kopyto wielbłąda i chrobotek reniferowy. Kto z Was odważyłby się spróbować?