Jedliście kiedyś spaghetti z buraka? Sprawdźcie przepis Magdaleny Waś!

Grzyb na spaghetti z buraka, poziomki na mchu, karmelizowane marchewki i szparagi
Grzyb na spaghetti z buraka, poziomki na mchu, karmelizowane marchewki i szparagi
To danie oczarowało jurorów MasterChef!

Grzyb na spaghetti z buraka, poziomki na mchu, karmelizowane marchewki i szparagi.Czego potrzebujesz?

  • grzyby
  • buraki
  • masło
  • pietruszka korzeń
  • seler korzeń
  • 100ml białego wina
  • cebula, cebula dymka
  • czosnek
  • chlorella
  • pietruszka natka
  • koperek natka
  • sól, pieprz, ziele angielski, liść laurowy
  • poziomki
  • seler młody z nacią
  • olej
  • malto
  • 3g algin
  • 5g calcio
Grzyb na spaghetti z buraka, poziomki na mchu, karmelizowane marchewki i szparagi
Grzyb na spaghetti z buraka, poziomki na mchu, karmelizowane marchewki i szparagi

Sposób przygotowania:Przygotowujemy oliwę: podgrzewamy olej do temperatury około 65 stopni, przelewamy do blendera kielichowego, dorzucamy nać selera młodego, szczypior z dymki i miksujemy. Cedzimy na sitku przez gazę – uzyskujemy zieloną oliwę, łączymy z chlorellą i maltodekstryną, mieszamy i uzyskujemy mech.

W 500 ml wody rozpuszczamy 5g calcio i umieszczamy naczynie w lodówce.

Buraki gotujemy w małej ilości wody – odcedzamy. Do 150ml wywaru wrzucamy 3g alginu i blendujemy na gładką masę. I do lodówki.

Przygotowujemy sos grzybowy: warzywa korzenne: seler, pietruszkę, cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, wlewamy 100ml wina białego – odparowujemy, zalewamy wodą, wrzucamy sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy, dodając grzyby. Po uzyskaniu intensywnego w smaku sosu – odcedzamy od warzyw, zagęszczamy zimnym masłem. Wrzucamy grzybki odcedzone.

Grzyby smażymy na patelni w towarzystwie koperku, czosnku, na maśle.

Z lodówki przynosimy płyny: buraczany i miskę z roztworem calcio. Do plastikowej butelki z dzióbkiem wlewamy roztwór z buraka i powoli wlewamy do miski z zimnym calcio, aż do uzyskania spaghetti. Odcedzamy na sitku i intensywnie płuczemy pod wodą.

Na patelni obgotowujemy w wodzie z cukrem marchewki i szparagi – aż do odparowania wody – wrzucamy kawałek masła i karmelizujemy. Układamy na talerzu.Obserwuj nas na INSTAGRAMIE!Wszystkie odcinki MasterChefa możecie oglądać na Player.plZobacz WIĘCEJ:

Magda Waś i Grzegorz Zawierucha
Magda Waś i Grzegorz Zawierucha
Jak wyglądała droga do finału MasterChef Magdy Waś? Zobaczcie!

Jak wyglądała droga do finału MasterChef Magdy Waś? Zobaczcie!

Płetwa rekina, kopyto wielbłąda i chrobotek reniferowy

Płetwa rekina, kopyto wielbłąda i chrobotek reniferowy. Kto z Was odważyłby się spróbować?

podziel się:

Pozostałe wiadomości