Tatar wołowy
Składniki: 300 g polędwicy wołowej 1 cebula kapary 2-3 jajka przepiórcze sól, pieprz musztarda Dijon oliwa z oliwek
Mięso dobrze poszatkować, następnie skropić oliwą i zimną wodą, dodać poszatkowaną cebule, musztardę i kapary. Całość dokładnie wymieszać, formować na talerzu przy pomocy ringu i na wierzchu ułożyć żółtko przepiórcze.
Tatar z łososia
200 g filetu lub polędwicy z łososia 100 g mango ser ricotta skórka otarta z cytryny sól sok z cytryny Łososia poszatkować, skropić sokiem z cytryny i oprószyć pieprzem. Mango pokroić w kostkę, ułożyć krążek na talerzu, przykryć doprawionym pieprzem i skórką cytryny serkiem ricotta, a na wierzch wyłożyć łososia. Udekorować świeżymi ziołami.
Pierogi ruskie z serem ricotta na szynce parmeńskiej
Składniki:
400 g sera ricotta 4 cebule 1 kg ziemniaków sól, pieprzCiasto na pierogi:
1 kg mąki 150 g masła 500 ml wody sólDodatkowo: masło klarowane sól, pieprz 300 g szynki parmeńskiej mały pęczek dymkiPrzygotowanie: Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku, studzimy, obieramy z łupin i przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę, smażymy na maśle do zrumienienia. Łączymy z ziemniakami i serem ricotta. Przyprawiamy solą i pieprzem. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto na pierogi. Odkładamy przykryte miską, aby odpoczęło. Następnie rozwałkowujemy wycinamy krążki, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy 3 min od wypłynięcia na powierzchnię, następnie odcedzamy i przesmażamy na patelni z rozgrzanym masłem.
Szynkę parmeńską siekamy i podsmażamy na chrupko na patelni z masłem. Na talerzu układamy kawałki szynki, następnie pierogi i dekorujemy świeżą dymką.
Składniki: 2 langustynki 1 krewetka 50 g masła 50 ml wina białego wytrawnego 2 ząbki czosnku ½ cytryny pęczek sałat sól, pieprz tymianek oliwa extra vergine ocet winnyPrzygotowanie:
Owoce morza obieramy z pancerzy, czyścimy i smażymy na patelni na maśle z czosnkiem przez około 1,5 min łącznie. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pancerze i resztki owoców morza podsmażamy z winem i masłem. Przecedzamy, redukujemy do 2/3 objętości, przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na talerz sałaty wymieszane z odrobiną oliwy i octu, układamy owoce morza i polewamy sosem.
Stek z tuńczyka
150 g na porcję steka z polędwicy tuńczyka kolendra cytryna sól, pieprz oliwa z oliwek Steka marynujemy z oliwą, cytryną i kolendrą. Po zamarynowaniu na patelni grillowej smażymy przez około 1-2 min z każdej strony.
Purée z kalafiora z kurkumą
200 g kalafiora mleko curry, kurkuma sól, pieprz 1 łyżka masła Kalafiora gotujemy do miękkości w mleku z solą i pieprzem. Odcedzamy, następnie blendujemy z curry i kurkumą oraz masłem przy pomocy blendera.
Warzywa z patelni
Pęczek szparagów baby 1 opak cukinii baby masło sól, pieprz świeże zioła Warzywa smażymy na patelni, z dodatkiem 2 łyżek masła. Podsmażamy do miękkości i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całe danie składamy na talerzu
Deser – przepis na ok. 6 sztuk
Składniki: 100 g orzechów włoskich 100 g orzechów laskowych 100 g migdałów 3 g agar agar 100 g śliwek suszonych 300 g malin 300 g jeżyn 4 łyżki cukru 300 g serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki 1 szklanka mleka 3,2 % 1/2 szklanki rumu owoce leśne na sos cukier do smakuPrzygotowanie:
Ze śliwek usuwamy pestki. Owoce wrzucamy do garnka z rumem i szklanką wody. Gotujemy 20 min. Orzechy blendujemy, dodajemy śliwki i ponownie blendujemy na masę.
Cukier, mascarpone, śmietanę i mleko mieszamy i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy agar i ponownie zagotowujemy. Masę wylewamy na blaszkę i chłodzimy w lodówce.
Owoce podsmażamy na patelni z dodatkiem cukru, gotujemy do momentu uzyskania gęstego sosu.
Na talerzu, przy pomocy ringu wykładamy masę śliwkowo-orzechową. Następnie z masy serowej wykrawamy tej samej wielkości mini serniczki. Dekorujemy owocami i sosem.