SKŁADNIKI: 3 korzenie pietruszki 125 ml mleka kokosowego 2 łyżki masła 4 małże św. Jakuba 3 szalotki 1 ząbek czosnku 2 łodygi trawy cytrynowej oliwa z oliwek ½ szklanki białego wina ½ szklanki śmietanki ½ szklanki bulionu warzywnego sól, cukier, pieprz, curry, oliwa szczypiorek natka pietruszki.
PRZYGOTOWANIE: Na łyżce oliwy szklimy szalotkę, dodajemy posiekany ząbek czosnku, zgniecione łodygi trawy cytrynowej. Doprawiamy solą i cukrem. Gdy cebula zmięknie dolewamy wino, a po odparowaniu wlewamy bulion i odparowujemy. Pod koniec dodajemy śmietankę i doprawiamy skórką i sokiem z cytryny. Korzeń pietruszki kroimy w plastry i gotujemy w lekko osolonym mleku kokosowym. Miksujemy na puree z odrobina sosu. Delikatnie mieszamy z posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem. Na oliwie smażymy na chrupko krążki z cebuli. Małże doprawiamy solą i curry, smażymy na gorącym tłuszczu. Przegrzebki układamy na puree i posujemy cebulą.