Smażone filety z flądry, sos na wywarze z langustynki, blanszowane smardze, kapusta włoska, kukurydza, tymianek
Składniki na 2 porcje: 2 małe flądry, 1 langustynka 4 skrzydełka z kurczaka 4 główki kapusta włoska mini suszone smardze namoczone w wodzie kukurydza mini śmietana 30% tymianek, sól, pieprz masło do smażenia
Przygotowanie:
Na skrzydełkach z kurczaka gotujemy wywar. Flądrę filetujemy i smażymy na maśle. Przyprawiamy solą i pieprzem. Kapustę włoską szatkujemy i blanszujemy we wrzątku. Smardze dusimy przez chwilę na maśle, następnie podlewamy bulionem ze skrzydełek. Łączymy z kapustą i razem dusimy. Langustynkę oczyszczamy, przekrawamy na pół, rozdrabniamy i podsmażamy na maśle, a następnie dusimy ze śmietaną, tymiankiem, solą i pieprzem aż powstanie dość gęsty aromatyczny sos. Kukurydzę mini blanszujemy i kroimy na kawałki.
Na talerz wykładamy duszoną kapustę ze smardzami, filet z flądry, całość polewamy sosem. Dekorujemy pokrojoną kukurydzą mini oraz świeżymi ziołami.