Bartosz Adamski: Wołowina w kukurydzy

12994792.jpg
12994792.jpg

Składniki: 5 szt. kukurydzy baby 200 g masła 100 g polędwicy wołowej 1 pot 1 platan sól, pieprz oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Pora pieczemy w temp 240 stopni aż do czarnego koloru. Całość blendujemy i przesiewamy przez sito. 1 kukurydzę gotujemy w wodzie z solą i cukrem, następnie smażymy na maśle do uzyskania rumianego koloru. Przyrządzamy purée z kukurydzy: kukurydzę gotujemy, a następnie blendujemy przyprawiając solą i dodając łyżkę masła. Przecieramy przez sito. Wołowinę smażymy na bardzo rozgrzanej patelni na oliwie, wkładamy do piekarnika, obtaczając tymiankiem i pieczemy w 190 stopniach przez 7 min. Platana obieramy i smażymy na maśle przez 12 minut, po czym zalewamy wodą i zredukujemy. Mięso podajemy z purée z kukurydzy, kukurydzą smażoną, Ew. z gotowanymi ziemniakami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości