Składniki: 200 g ryżu jaśminowego kilka nitek szafranu szczypta kurkumy sól, pieprz 1 kostka tofu kumin 1 ząbek czosnku poszatkowanego ½ chili sok z limonki 1 łyżka masła 1 łyżka oleju kokosowego Przygotowanie:
Ryż gotujemy w osolonym wrzątku z szafranem i kurkumą. Odcedzamy. Pokrojone w kostkę tofu podsmażamy na patelni, na stopionym maśle z kuminem. Dodajemy do ugotowanego ryżu, przyprawiamy posiekaną chili, sokiem z limonki, olejem kokosowym oraz czosnkiem. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Mieszamy przyprawy: kumin, garam masalę, curry, kolendrę, chili.
Przygotowujemy składniki: 1 pierś z kurczaka 1 szalotka garść orzechów nerkowca ½ puszki ciecierzycy 6 szt okry ½ bakłażana sok z limonki olej kokosowy do smażenia mleczko kokosowe z puszki
Przygotowanie: Przygotowaną mieszankę przypraw wsypujemy na rozgrzana patelnię z olejem kokosowym. Podsmażamy aby wydobyć aromat.
Następnie dodajemy pokrojonego w plastry kurczaka. Podsmażamy krótko – ściągamy z patelni. Wrzucamy szalotkę, chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojoną okrę i bakłażana, na mniej więcej tej samej wielkości kawałki. Chwilę smażymy. Orzechy prażymy na osobnej patelni, po czym dodajemy do warzyw. Wkładamy z powrotem kurczaka. Zalewamy mleczkiem kokosowym. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z limonki. Chwile razem dusimy. Na sam koniec dodajemy ciecierzycę. Podajemy z ryżem
Dip:
jogurt naturalny 1 pęczek świeżej mięty sok z cytryny i limonki sól, pieprz
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą (miętę siekamy na mniejsze kawałki). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.