Placki ziemniaczane z boczniakami i chili , sos winno – śmietanowy z boczniakami
Składniki na 2 porcje:
4 ziemniaki 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz 2 duże boczniaki ¼ posiekanej cebuli chili (niecały 1 cm) 3 gałązki natki pietruszki
Sos:
½ posiekanej cebuli 1 ząbek czosnku 3 duże boczniaki (oczyszczone i pokrojone) 150 ml białego wina śmietana – 30% sól, pieprz natka pietruszki
Dodatkowo:
1 jabłko 1 czerwona papryczka chili natka pietruszki świeże zioła lub mix sałat
Ania Starmach: Ziemniak na miarę MasterChef. Kto dał radę?
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce, odsączyć. Dodać jajko, cebulę, pokrojone boczniaki i mąkę oraz posiekaną natkę pietruszki, chili, sól i pieprz. Rozgrzać olej na patelni. Smażyć placki do momentu, aż osiągną złoty kolor.
Sos:
Na patelni, na maśle usmażyć czosnek, cebulę i boczniaki. Dodać wino. Zredukować. Dodać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natką pietruszki.
Prezentacja:
Talerz udekorować natką pietruszki. Wylać na nią gęsty sos. Na nim ułożyć 3 placki ziemniaczane. Dekorować chili, pokrojonym w słupki jabłkiem i świeżo zmielonym pieprzem oraz młodymi liśćmi sałat