Sałatka z pytona i solirodu
200 g solirodu 100 g mięsa pytona 1 czosnek 1 czerwona papryczka chili 1 źdźbło trawy cytrynowej chili sól morska pieprz sok z ½ limonki + liść 1 cebula dymka 100 ml oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Przygotować marynatę do mięsa pytona: wymieszać po szczypcie soli, pieprzu, chili, posiekaną dymkę, oliwę z oliwek oraz sok z limonki. Filet z pytona naciąć aby się nie pozwijał na patelni. Zamarynować.
W tym czasie soliród ugotować w wodzie (nie solić) przez około 3 minuty, odcedzić, włożyć na patelnię, dodać drobno pokrojony czosnek, chili, liść z limonki, szczyptę trawy cytrynowej, do smaku sól i pieprz. Smażyć na małym ogniu.
Patelnię rozgrzać, dodać oliwę z oliwek i smażyć mięso pytona po około 30-40 sekund z każdej strony. Całość wymieszać.
Prezentacja:
Sałatkę serwować w głębokim talerzu. Można dekorować świeżymi ziołami.