Adam Mostowski: Sałatka z pytona i solirodu

adam motowski: Sałatka z pytona i solirodu
adam motowski: Sałatka z pytona i solirodu

Sałatka z pytona i solirodu

200 g solirodu 100 g mięsa pytona 1 czosnek 1 czerwona papryczka chili 1 źdźbło trawy cytrynowej chili sól morska pieprz sok z ½ limonki + liść 1 cebula dymka 100 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Przygotować marynatę do mięsa pytona: wymieszać po szczypcie soli, pieprzu, chili, posiekaną dymkę, oliwę z oliwek oraz sok z limonki. Filet z pytona naciąć aby się nie pozwijał na patelni. Zamarynować.

W tym czasie soliród ugotować w wodzie (nie solić) przez około 3 minuty, odcedzić, włożyć na patelnię, dodać drobno pokrojony czosnek, chili, liść z limonki, szczyptę trawy cytrynowej, do smaku sól i pieprz. Smażyć na małym ogniu.

Patelnię rozgrzać, dodać oliwę z oliwek i smażyć mięso pytona po około 30-40 sekund z każdej strony. Całość wymieszać.

Prezentacja:

Sałatkę serwować w głębokim talerzu. Można dekorować świeżymi ziołami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości