Adam Kozanecki: Tagiatelle marynarza

Adam Kozanecki: Tagiatelle marynarza
Adam Kozanecki: Tagiatelle marynarza

Tagiatelle marynarza

Składniki: 3 jajka 200-250 g mąki pszennej 1 puszka pomidorków koktajlowych 1 puszka gotowanej ośmiornicy w oleju 1 puszka serc karczochów pęczek natki pietruszki kilka listków świeżej bazylii sól, pieprz czarny w ziarnach liść laurowy cukier czosnek granulowany sok z cytryny oliwa z oliwek 1 łyżka masła

Przygotowanie: Z jajek, mąki i odrobiny oliwy zagniatamy ciasto na makaron, przykrywamy miską i odstawiamy, aby odpoczęło. Na rozgrzanej patelni prażymy pieprz rozgnieciony w moździerzu z liściem laurowym. Wlewamy oliwę z oliwek i wkładamy pomidorki koktajlowe. Doprawiamy solą i dusimy. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki i bazylię. Ośmiornicę odcedzamy z oleju i dodajemy do sosu. Serca karczochów odsączamy z zalewy i osuszamy, a następnie grillujemy na maśle z dodatkiem oliwy. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Ciasto na makaron rozwałkowujemy i kroimy na wstążki, a następnie gotujemy al dente. Odcedzamy i natychmiast podajemy.Prezentacja: Na talerz wykładamy makaron, sos z ośmiornicą, dekorujemy sercami karczochów i świeżymi ziołami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości