Wątróbka z szalotką, szałwią i salsą paprykową – przepis Leona Matyaszka

Wątróbka z szalotką, szałwią i salsą paprykową
Wątróbka z szalotką, szałwią i salsą paprykową

Wątróbka jak z najlepszej restauracji! Leon Matyaszek udowodnił w "MasterChef Nastolatki", że wątróbka może być prawdziwym rarytasem! Jego wersja – z szalotką, szałwią i salsą paprykową – to połączenie delikatności, aromatu i lekkiej pikanterii. Sprawdź przepis i odkryj nowe oblicze tego klasycznego dania!

Z artykułu dowiesz się:
  • Jak przygotować przepis na wątróbkę Leona Matyaszka z 3. odcinka "MasterChef Nastolatki"
  • Jaki jest przepis na wątróbkę z szalotką, szałwią i salsą paprykową

Wątróbka z szalotką, szałwią i salsą paprykową – przepis Leona Matyaszka z "MasterChef Nastolatki"

Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"

Wątróbka z szalotką, szałwią i salsą paprykową

Składniki:

  • Wątróbka:
  • 200 g wątróbki cielęcej
  • Mąka pszenna
  • Salsa paprykowa:
  • 2 papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • Gałka muszkatołowa
  • Szalotka:
  • 2 szalotki
  • Tymianek
  • Szałwia

Przygotowanie:

  • Paprykę piecz w 200°C z czosnkiem, obierz, zblenduj, dopraw gałką muszkatołową.
  • Jedną szalotkę pokrój w kostkę, zeszklij na maśle z szałwią i tymiankiem. Drugą szalotkę przekrój na pół, smaż z liściem laurowym, szałwią i tymiankiem.
  • Wątróbkę oczyść, obtocz w mące, smaż po 30 sekund z każdej strony.
  • Podawaj wątróbkę z salsą paprykową i szalotką.

Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.

podziel się:

Pozostałe wiadomości