Wątróbka jak z najlepszej restauracji! Leon Matyaszek udowodnił w "MasterChef Nastolatki", że wątróbka może być prawdziwym rarytasem! Jego wersja – z szalotką, szałwią i salsą paprykową – to połączenie delikatności, aromatu i lekkiej pikanterii. Sprawdź przepis i odkryj nowe oblicze tego klasycznego dania!
Z artykułu dowiesz się:
- Jak przygotować przepis na wątróbkę Leona Matyaszka z 3. odcinka "MasterChef Nastolatki"
- Jaki jest przepis na wątróbkę z szalotką, szałwią i salsą paprykową
Wątróbka z szalotką, szałwią i salsą paprykową – przepis Leona Matyaszka z "MasterChef Nastolatki"
Sprawdź więcej przepisów z programu "Masterchef Nastolatki"
Wątróbka z szalotką, szałwią i salsą paprykową
Składniki:
- Wątróbka:
- 200 g wątróbki cielęcej
- Mąka pszenna
- Salsa paprykowa:
- 2 papryki
- 2 ząbki czosnku
- Gałka muszkatołowa
- Szalotka:
- 2 szalotki
- Tymianek
- Szałwia
Przygotowanie:
- Paprykę piecz w 200°C z czosnkiem, obierz, zblenduj, dopraw gałką muszkatołową.
- Jedną szalotkę pokrój w kostkę, zeszklij na maśle z szałwią i tymiankiem. Drugą szalotkę przekrój na pół, smaż z liściem laurowym, szałwią i tymiankiem.
- Wątróbkę oczyść, obtocz w mące, smaż po 30 sekund z każdej strony.
- Podawaj wątróbkę z salsą paprykową i szalotką.
Po więcej przepisów zajrzyj na dziendobry.tvn.pl.
podziel się: