Karminadle:
500 g łopatki wieprzowej 4 ząbków czosnku 2 cebule boczek 1 bułka namoczona w mleku 1 jajko ½ kostki smalcu do smażenia Sól, pieprz
Panczkraut:
500 g ugotowanych ziemniaków 300 g kapusty kiszonej sól pieprz 2-3 liście laurowe 3-4 ziela angielskie bułka tarta
Przygotowanie:
- Ugotować kapustę z zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi
- Ugotować ziemniaki i przecisnąć je przez praskę
- Na patelni podsmażyć cebulę wraz z czosnkiem
- Do miski przełożyć pomielone mięsko dodać jajko, odciśniętą bułkę, sól, pieprz i dobrze wymieszać.
- W garnku podsmażyć cebulę i jeden ząbek czosnku oraz boczek pokrojony w kostkę.
- Dodać do ugotowaną kiszoną kapustę.
- Dodać ugotowane przeciśnięte przez praskę kartofle.
- Wymieszać to wszystko razem doprawić pieprzem oraz solą wg upodobania, zostawić na małym ogniu i pilnować aby się nie przypaliło.
- Uformować kotlety mielone w kulkę, spłaszczyć , obsypać mąką i smażyć w smalcu (pół kostki na patelni)
10. Usmażone kotlety wyłożyć na talerz obok podać ciapkapustę , przyozdobić czymś zielonym, można jeszcze polać wysmażonym tłuszczem aby było bardziej maziste.
11. Można w przypadku zbyt mało kwaśnej kapusty dodać na talerz kiszone ogórki.
podziel się: