Zuzanna Bula - Karminadle na panczkraucie (ciapkapusta)

Zuzanna Bula.jpg
Zuzanna Bula.jpg

Karminadle:

500 g łopatki wieprzowej 4 ząbków czosnku 2 cebule boczek 1 bułka namoczona w mleku 1 jajko ½ kostki smalcu do smażenia Sól, pieprz

Panczkraut:

500 g ugotowanych ziemniaków 300 g kapusty kiszonej sól pieprz 2-3 liście laurowe 3-4 ziela angielskie bułka tarta

Przygotowanie:

  1. Ugotować kapustę z zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi
  2. Ugotować ziemniaki i przecisnąć je przez praskę
  3. Na patelni podsmażyć cebulę wraz z czosnkiem
  4. Do miski przełożyć pomielone mięsko dodać jajko, odciśniętą bułkę, sól, pieprz i dobrze wymieszać.
  5. W garnku podsmażyć cebulę i jeden ząbek czosnku oraz boczek pokrojony w kostkę.
  6. Dodać do ugotowaną kiszoną kapustę.
  7. Dodać ugotowane przeciśnięte przez praskę kartofle.
  8. Wymieszać to wszystko razem doprawić pieprzem oraz solą wg upodobania, zostawić na małym ogniu i pilnować aby się nie przypaliło.
  9. Uformować kotlety mielone w kulkę, spłaszczyć , obsypać mąką i smażyć w smalcu (pół kostki na patelni)

10. Usmażone kotlety wyłożyć na talerz obok podać ciapkapustę , przyozdobić czymś zielonym, można jeszcze polać wysmażonym tłuszczem aby było bardziej maziste.

11. Można w przypadku zbyt mało kwaśnej kapusty dodać na talerz kiszone ogórki.

podziel się:

Pozostałe wiadomości