Składniki:
1 pierś z kaczkiMarynata: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 posiekany drobno ząbek czosnku sok z cytryny majeranek, tymianek, oregano, zioła prowansalskie, chili w proszku, słodka papryka w proszku
Kluseczki bazyliowe: 1 opakowanie bazylii 150 g mąki pszennej 40 g miękkiego masła szczypta soli 2 białka
Sos śliwkowy: 200 g mrożonych śliwek 1 łyżeczka masła ocet balsamiczny świeży rozmaryn brązowy cukier
Przygotowanie: Mieszamy w miseczce wszystkie składniki na marynatę, nacinamy skórę kaczki i wkładamy kaczkę w marynacie do lodówki na ok. 10-15 min. W tym czasie blendujemy bazylię, gdy będzie mocno posiekana dodajemy masło i białka jaj, blendujemy dopóki składniki się nie połączą. Do gotowej masy dodajemy ¼ mąki i znowu blendujemy. Robimy tak dopóki się skończy mąka. Ciasto posypujemy mąką i ugniatamy. Lepimy małe kuleczki i gotujemy w lekkim wrzątku przez 15-20 min. Gotowe kluseczki wyciągamy z garnka przy pomocy łyżki cedzakowej. Kaczkę wyjmujemy z marynaty i smażymy na mocno ciepłej patelni zaczynając od skóry, od strony skóry smażymy 3 min a od mięsa 2 min. Gotową kaczkę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 25 minut. W tym czasie na rozgrzanej patelni smażymy śliwki, dopóki nie puszczą soku, po tym czasie śliwki posypujemy cukrem, zalewamy octem balsamicznym i posypujemy listkami rozmarynu. Gdy sos będzie gotowy polewamy nim kluseczki i kaczkę pokrojoną w plastry.