Ciasto kruche:
300 g mąki 200 gr masła
100 gr cukru pudru
4 zółtka
Składniki zagniatamy i wkładamy do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkowujemy i wyklejamy nim metalowe foremki wysmarowane tłuszczem. Wkładamy na tartaletki folię aluminiową i wysypujemy ryżem. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.
Tartaletka czekoladowo-wiśniowa
100 g czekolady 70% kilka kropli amaretto wiśnie z zalewy opcjonalnie cukier puder do smaku Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Dodajemy amaretto, w razie potrzeby dosładzamy. Mieszamy z wiśniami.
Tartaletka cytrynowa
5 cytryn
200 g cukru
4 jaja
Wyciskamy sok z cytryn, ubijamy jaja z cukrem, wlewamy sok - gotujemy wszystkie składniki w garnku do czasu, aż zgęstnieją.
Tartaletka cytrusowa
1 cytryna 1 limonka 1 pomarańcza 250 g serka mascarpone cukier do smaku Z cytrusów ścieramy skórkę, uprzednio dobrze ją wyparzając. Do miski wkładamy ser mascarpone, miksujemy ze startymi skórkami. Dosładzamy według uznania.